TAJNA STALJINOVE VLADAVINE: Istoričar Milovan Balaban o bivšem lideru Sovjetskog saveza

V.N.

27. 05. 2022. u 22:48

DVODELNOM tribinom jednostavnog naziva „Staljin" istoričar Milovan Balaban gledaocima predstavlja sažetu a slikovitu priču o čoveku čiji bi život, političko delovanje i uticaji na savremenike (a naročito na kasnije naraštaje), opisani do detalja jedva stali u godišnji serijal.

ТАЈНА СТАЉИНОВЕ ВЛАДАВИНЕ: Историчар Милован Балабан о бившем лидеру Совјетског савеза

Foto: M.Stojanac

Od porodičnih slika, preko obrazovanja i drugih životnih crtica koje su u konačnici proizvele ličnost poznatu svakoj osobi na svetu, pa sve do 1934. godine koja je graničnik prve tribine, Balaban prezentuje ključne trenutke u životu Josifa Visarionoviča, detektujući značaj njegovih opredeljenja, odluka i postupaka.

Kao jedan od važnijih trenutaka prepoznate su studije bogoslovije gde se kod kasnijeg revolucionara pojavio zametak bunta, koji je naročito došao do izražaja nakon uspostavljanja kontakta sa socijaldemokratama.

Objašnjavajući ideologije u širem smislu i njihove uticaje na narod, s naročitim osvrtom na komunizam u sovjetskoj Rusiji tog vremena, predavač ukazuje na mehanizme pomoću kojih su boljševici uspeli da preuzmu vlast.

Apostrofirane su i razlike između Lenjina – koji je demontirao državu, ali s jasnom vizijom kako bi ona trebalo da izgleda i Staljina koga ideologija nije zanimala u tolikoj meri kao racio i smisao političkog delovanja. Balaban je najavio finale, odnosno, zaokruživanje celine o sovjetskom diktatoru za sledeću tribinu, u kojoj će biti reči o periodu nakon ubistva Kirova i Staljinovog sprovođenja čistki.

Predavanje Milovana Balabana „Staljin" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)