VELJKOVA REMEK-DELA OD ČOKOLADE: Poslastičar iz Niša ostavlja ljubitelje slatkiša bez daha

Jelena Ćosin

15. 06. 2022. u 16:21

HIPERREALIZAM primenjen na kolačima delo je poslastičara Veljka Spasića iz Niša koje ljubitelje slatkiša ostavlja bez daha.

ВЕЉКОВА РЕМЕК-ДЕЛА ОД ЧОКОЛАДЕ: Посластичар из Ниша оставља љубитеље слаткиша без даха

Veljko Spasić, sa svojim "umetničkim delima", Foto J. Ćosin

Nema toga što Veljko ne može da napravi od čokolade, ali je prepoznatljiv uglavnom po kolačima koji se po izgledu nimalo ne razlikuju od pravog lešnika, kruške, limuna, dunje, žira ili jagode.

Veljko je oduvek želeo da bude vajar, a kako u srednjoj Umetničkoj školi u Nišu koju je pohađao nije bilo tog smera, opredelio se za tekstil. Godinama je bio u svetu mode, a onda je našao način kako da se ostvari kao vajar, i to za čokoladu. Tako je pre desetak godina počeo da izrađuje figure od fondana i čokolade, a nedavno je sa sestrom otvorio poslastičarnicu u Nišu, koja je postala pravi hit.

- Jedna gospođa je došla ovde po preporuci, prišla vitrini i rekla: "Jao, izvinite, pogrešila sam radnju!" Okrenula se i otišla zbunjena. Sutradan se vratila i rekla - ipak nisam pogrešila, ipak su to kolači. I nastavila - ja ovo nikada nisam videla, imate mnogo lepe kolače, kad sam prišla, mislila sam da su to figurice za tortu ili pravo voće - prepričava Veljko.

Veljko je još od srednjoškolskih dana tražio oblast u kojoj bi ispoljio kreativnost i, kako sam kaže, eksploziju ideja. Oprobao se u dizajnu enterijera, modnom dizajnu i kostimografiji, da bi na kraju, na preporuku koleginice, počeo da se bavi slatkom dekoracijom i vajarstvo spojio sa poslastičarstvom.

- Pravio sam kolače u obliku voća, dunje, jagode, šljive. Za to ne koristim gotove kalupe, od same lopte gradim oblik voća. Postoji tehnika kojom se to radi. Bukvalno vajam filom, musom, uglavnom su filovi voćni. Ako je oblik kruške, insert je kruška, i kad se preseče, kompot od kruške izađe iz kolača i bude baš osvežavajuć - priča nam Veljko.

Za kranji izgled ovih kolača potrebni su dani izrade i strpljivog i predanog rada jer se ona odvija u nekoliko faza.

- Na primer, kruška ima samo jedan završetak, to je utapanje u kakao-čokoladu i puter, koji se boji jestivim pigmentima, specijalnim bojama za čokoladu. Ove šarice na kruški osenčim air-brushom. Kad radim narandže, onda tu imam više faza izgradnje. Bukvalno postoje tri faze da bi se dobio onaj realističan izgled i da kolač izgleda kao kora od narandže - objašnjava Veljko.

Za svoje kolače koristi najkvalitetnije sastojke i tvrdi da se kvalitet uvek prepozna.

- Kvalitet stavljamo u prvi plan. Koristimo isključivo belgijske proizvode: čokoladu, puter, pavlake, i ja mislim da to ljudi prepoznaju. Ne možete da prevarite mušterije, oni znaju i kvalitet prepoznaju - objašnjava poslastičar iz Niša.

Da je zaista tako, potvrđuju narudžbine od tri stotine čokoladnih limuna za svadbeno posluženje, kao i kupci koji se iznova vraćaju. Sladokusci teško mogu odoleti ponudi u njegovoj poslastičarnici.

- Tu je, na primer, mlečna čokolada sa lešnik pastom, koricom od badema i karamelizovanih lešnika, onda imamo kolač koji smo radili za potrebe venčanja ovde u Nišu, nazvao sam ga "tekstura", zato što sadrži dva različita fila, od mlečne bele čokolade. Zatim imamo amorino srce od bele čokolade i s pekmezom od maline, a korice su sa bademovim brašnom i puterom - priča nam Veljko.

NAGRADA

Potvrde o kvalitetu Veljkovog rada stižu i od svetskih stručnjaka. Na prošlogodišnjem takmičenju World Chocolate Master u Atini dobio je prestižnu nagradu u kategoriji You, u kojoj takmičari imaju zadatak da predstave sebe i svoju viziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)