PRE TAČNO 75 GODINA: Ukrao je očev dvogled, roditelji su prijavili, a bio je prvi štićenik Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu

S. BABOVIĆ

10. 06. 2022. u 10:00

PRE ravno 75 godina, 11. juna, Pavle Milošević, rođen 1930, stigao je u Vaspitno-popravni dom (VPD) u Kruševcu. On je bio prvi maloletni prestupnik koji je morao da izdržava posebnu vaspitnu meru u tek otvorenoj ustanovi. Uhvaćen je u krađi očevog dvogleda, a prijavili su ga - roditelji!

ПРЕ ТАЧНО 75 ГОДИНА: Украо је очев двоглед, родитељи су пријавили, а био је први штићеник Васпитно-поправног дома у Крушевцу

Foto: Arhiv VP

U istoriji ove ustanove, koja danas obeležava sedam i po decenija postojanja, zabeleženo je i da su prve štićenike porodice dovozile fijakerom. Sada važe neki drugi protokoli, a krivična dela su ozbiljnija, ali je misija VPD ista: izvesti mlade štićenike na pravi put. Renovirani paviljoni, Dom kulture,moderna ekonomija i fudbalski stadion gotovo da ne ukazuju da je ova ustanova, u kojoj su trenutno 162 prestupnika, pre više od 35 godina bila set za snimanje kultne TV serije Darka Bajića "Sivi dom".

Foto: S. Babović

Miloš Ristić

- Za mnoge naše štićenike, prolazak kroz kapije doma znači početak novog života. Kod nas vaspitnu meru, koja može trajati od šest meseci do četiri godine, izdržavaju mladi uzrasta od 14 do 23 godine. Prema zvaničnim podacima Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, broj povratnika je u opadanju i u poslednjih desetak godina se sa 80 spustio na oko 50 odsto, što je bolji prosek nego u zapadnim zemljama - kaže za "Novosti" Miloš Ristić, upravnik VPD.

Foto: S. Babović

Usvajanje novih programa i posvećenost stručnjaka u radu sa maloletnim delinkventima pomogli su da prvi boravak u VPD mnogima bude i poslednji. Mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole, zanatskih i umetničkih radionica, dramske sekcije, igranje fudbala sa stražarima pod okriljem FK Mladost, koji se takmiči u regularnom gradskom prvenstvu, uzgajanje cveća i rad na ekonomiji, samo su neki od razloga zbog kojih štićenici iz ustanove izlaze kao novi ljudi. Poslednji u nizu programa je projekat integracije štićenika po izlasku iz ustanove. Ocenjen je kao uspešan u Ministarstvu pravde, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i u Delegaciji EU u Srbiji, koja je pomogla realizaciju projekta.

LAJKA

ŠTIĆENIK Doma od 1961. do 1965. M. K. zvani Lajka je u VPD učio za bravara, frizera, pekara, limara. Kasnije je radio u inostranstvu, a frizerski zanat mu je pomogao da zaradi za dobar život i lepu penziju. Kada je pre nekoliko godina preminuo, njegova supruga je rešila da mu ispuni poslednju želju. Svu Lajkinu majstorsku opremu je poklonila VPD.

- Od 2015, više od 2.000 njih prošlo je kroz obrazovne radionice. Sa štićenicima se radi od trenutka prijema. Mesec dana im testiramo znanje i kapacitete, razgovaraju sa stručnjacima, upoznajemo njihovu porodičnu situaciju... - kaže Dragana Bogićević, šef Odseka za tretman.

Osim što se školuju, štićenici stalno rade sa vaspitačima, instruktorima i stručnjacima različitih specijalnosti.

- Sigurno ću po izlasku promeniti i način života i društvo - priča nam V. M. (18). - Ovde sam se pronašao u stolarskoj radionici i u dramskoj sekciji. Sigurno je da ću se vratiti pohađanju Ekonomske škole. Hoću da iskoristim ovde stečeno znanje.

MALOLETNICI IZ NIŠKOG ZATVORA

ZA ustanovu za prevaspitavanje maloletnika pre 75 godina, izabrana je stara zgrada zatvora izgrađenog 1935, koji je kasnije bio nemački logor. Grupa od 40 maloletnika iz niškog zatvora pomogla je pri renoviranju ovog ruiniranog objekta na Bruskom putu, a potom su o njima, ujedno prvim štićenicima nove ustanove, počeli da brinu 24 milicionara i dva učitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)