KO STOJI IZA SKRNAVLJENJA 20 IKONA: Video-snimci stigli do policije - verzija o sektaškom činu isključena

J. STOJKOVIĆ

09. 06. 2022. u 13:18 >> 18:20

UPRKOS postojanju video-snimaka sa bezbednosnih kamera, policija u Vranju još ne može da otkrije ko je uništio vredno kulturno blago: 20 ikona u gradskom Hramu Svete Trojice. U Osnovnom javnom tužilaštvu "Novostima" je potvrđeno da je rad na ovom slučaju u toku, ali da još nema konkretnih informacija, čak ni o datumu izvršenja ovog gnusnog dela.

КО СТОЈИ ИЗА СКРНАВЉЕЊА 20 ИКОНА: Видео-снимци стигли до полиције - верзија о секташком чину искључена

Foto Eparhija vranjska

Prema saznanjima našeg lista, prvobitna verzija o navodnom sektaškom činu je isključena, a po svemu sudeći, sada se sumnja na jednu ženu, čiji motivi nisu jasni do kraja, s obzirom na to da ima psihičke poremećaje, a i ranije je oštećivala umrlice izlepljene na ulazu crkve.

Diskutabilno je, međutim, to što se ne zna ni kada se ovo skrnavljenje dogodilo, jer nekoliko dana pre prijave iz Eparhije svakako nije učinjeno, pa se sumnja da se desilo mnogo ranije.

Slučaj je prijavljen policiji pre nedelju dana i delo je u Tužilaštvu kvalifikovano kao uništenje i oštećenje tuđe stvari, a gonjenje se odvija po službenoj dužnosti.

Iz Eparhije kažu da su ikone remek-delo i da su versko i kulturno blago Pčinjskog okruga, kao i da uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu već i za grad i državu. Ispostavilo se da ikonostas nije oštećen jer je oskrnavljen karminom, ali su ikone uništene crvenom bojom, pa su skinute i poslate na restauraciju.

Ikone su delo Dimitra Krsteviča poznatijeg kao Dičo Zograf, a oslikane su 1860. godine.

Potpunu valorizaciju vrednosti ikonostasa i ikona Saborne crkve u Vranju uradili su konzervatori Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, prilikom čišćenja i konzervacije ikonostasa i ikona hrama 2001. godine.

 

BONUS VIDEO:

AZOVCI SKRNAVILI SVETINjE: "Hram su pretvorili u vojnu bazu"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)