U LJUDIMA I SVETINJAMA PREPOZNALA VASKRSENJE: Princeza Danica o boravku Karađorđevića na Kosmetu

D. ZEČEVIĆ

07. 06. 2022. u 08:30

PRINCEZA Danica Karađorđević drugi put je sa princom Filipom boravila na Kosovu i Metohiji.

У ЉУДИМА И СВЕТИЊАМА ПРЕПОЗНАЛА ВАСКРСЕЊЕ: Принцеза Даница о боравку Карађорђевића на Космету

Foto: Mirko Tabašević

Radosna je što je sa njima na ovo putovanje krenuo i njihov sin Stefan.

- Veoma nam je bitno da naš naslednik na vreme počne da stiče naviku da obilazi svetinje - izjavila je za "Novosti" princeza Danica Karađorđević. - To je naša tradicija i nešto što će celog života nositi sa sobom.

Princeza Danica je povodom "Vidovdanskih svečanosti", u gračaničkom Domu kulture, otvorila izložbu slika svog oca Cileta Marinkovića. Na pitanje šta je na nju ostavilo najjači utisak na Kosovu i Metohiji, princeza kaže da je to vaskrsenje koje je prepoznala u ljudima i svetinjama.

- Ali i u "Vidovdanskim svečanostima", odnosno trudu preko potrebnom da se održi jedna zajednica koja nam je svima toliko potrebna. Mislim da crkva istom jačinom kao i kultura i umetnost može da održi živom zajednicu koja pripada svima nama - izjavila je princeza i napomenula da su tokom posete Kosmetu princ Filip i ona bili u Prizrenu, Pećkoj patrijaršiji, orahovačkom kraju, na Gazimestanu, Crkvi Svetog Nikole u Prištini...

- Zaista je neverovatan osećaj i veliko uzbuđenje biti u Gračanici koja nosi poruku da je umetnost bitna spona među ljudima - kaže princeza Danica, ističući da su Srbi sa Kosmeta suočeni sa brojnim izazovima, ali da je bitno da se svi drže zajedno i tako opstaju.

Foto: D. Milovanović

 

Posetili i Visoke Dečane

U okviru višednevne posete Kosovu i Metohiji, Karađorđevići su boravili i u manastiru Visoki Dečani, gde ih je primio iguman manastira arhimandrit Sava sa bratijom.

Prinčevski par se upisao u knjigu utisaka uz stihove kralja Nikole Petrovića, čiji je princ Filip potomak: "Onamo, onamo za brda, ona kazuju da je zeleni gaj pod kim se dižu Dečani sveti: molitva u njih prisvaja raj."
Karađorđevići su poklonili biblioteci manastira Visoki Dečani kopiju dokumenta kojim je dosadašnji nasledni princ Petar ustupio nasledno pravo svom mlađem bratu, princu Filipu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)