PUN VEK RADA KLINIKE ZA PULMOLOGIJU: Svaki četvrti pacijent dođe sa karcinomom pluća

B. R.

02. 06. 2022. u 12:25

KLINIKA za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležava 100 godina srpske pulmologije.

ПУН ВЕК РАДА КЛИНИКЕ ЗА ПУЛМОЛОГИЈУ: Сваки четврти пацијент дође са карциномом плућа

Foto: Novosti

Svečana akademija povodom 100 godina klinike je sutra, u Narodnom pozorištu, a radni deo međunarodnog kongresa pod nazivom "Vek srpske pulmologije", sa učešćem velikog broja domaćih i međunarodnih eksperata, nastavlja se u subotu i nedelju.

Ova Klinika je za vek postojanja izrasla u vodeću ustanova za lečenje pulmoloških bolesti u Srbiji i regionu, i jedna je od najstarijih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Sve je počelo 15. februara 1922. godine, kada je doktor Aleksandar Radosavljević, "otac srpske pulmologije", izabran za vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu u Beogradu za predmet Interna medicina sa "naročitim obzirom na oboljenja disaćeg pribora". I taj datum se i smatra početkom moderne srpske pulmologije.

Zgrada današnje Klinike za pulmologiju je podignuta 1932. godine kao bolnica za grudobolne i bila je deo Opšte državne bolnice u Beogradu.

Foto: Novosti

- Sa zaposlenih 65 lekara i gotovo 200 medicinskih sestara, tehničara i ostalog zdravstvenog osoblja, klinika je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Raspolaže sa 175 ležajeva i najmodernijom dijagnostičkom opremom. Na Klinici za pulmologiju se leči najveći broj pacijenata sa rakom pluća u Srbiji. Od 7.000 osoba, koliko ih godišnje oboli u Srbiji od ovog kancera, više od 4.000 pacijenata se leči na Klinici za pulmologiju UKCS. Praktično, svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom pluća - kaže asistent dr sci Mihailo Stjepanović, specijalista interne medicine, subspecijalista pulmologije i direktor Klinike.

Klinika za pulmologiju je referentna zdravstvena ustanova za lečenje tuberkuloze, kao i za cističnu fibrozu.

- Tokom pandemije kovida 19, Klinika za pulmologiju je dva puta bila u kovid režimu, a od otvaranja kovid bolnice Batajnica pa do danas, lekari naše Klinike učestvuju u radu bolnice u Batajnici. Za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zaraze bolesti kovid 19, kao i razvoju medicinske struke, Kliniku za pulmologiju je ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti