SEJALI DA PREŽIVE, SAD BERU SAMO MUKU: Poljoprivrednici prekomoravskih sela kod Trstenika očajni posle gradonosne oluje

S. BABOVIĆ

02. 06. 2022. u 10:14

NENAD Nastić iz Velike Drenove ostao je bez ruža, oraha i jagoda u punoj berbi, kada je ove nedelje strašno gradonosno nevreme uništilo oranice prekomoravksih sela.

СЕЈАЛИ ДА ПРЕЖИВЕ, САД БЕРУ САМО МУКУ:  Пољопривредници прекоморавских села код Трстеника очајни после градоносне олује

Foto Novosti

- Ulaganja su bila velika... Platiš đubrivo, radnu snagu, preparate, trudiš se mnogo i kad je sve stiglo na berbu da se uzme neki novac, vidiš - nema ništa! - očajan je poljoprivrednik Nenad Nastić. - Sada nema ni rasada povrća da se kupi, da se pokrije sezona. Sve je to narod pre posadio.

Porodica Kačarević ostala je bez polovine od oko 50.000 sadnica okalemljenog voća! Grad je uništio paprike na oko 50 ari.

- Van plastenika bilo je oko 1.300 strukova paradajza i oko 700 krastavaca-salatara, to je već počelo da cveta, samo je trebalo da se stavi mreža i da se podignu - svedoči Radoje Kačarević, dodajući da je jedna parcela osigurana na milion dinara, tako da sa zebnjom čeka ocenu komisije.

Radojev sin Ivica simbolično pojašnjava da je "Velika Drenova za ovu godinu završila". Sejalo se i okopavalo, a braće se samo muka.

- Mislim da je šteta totalna u Velikoj Drenovi, a kod nas, osim paradajza, stradali su i luk, krompir, paprike, vinogradi, sveukupno neka četiri hektara - priča Ivica.

Osim Velike Drenove, grad je tukao i Selište i Medveđu nedaleko od Zapadne Morave. U opštini Trstenik hitno je formirana komisija, koja treba da proceni štetu. Zasada, kažu da je ogromna.

Uprkos razbijanju gradonosnih oblaka, za samo 20 minuta stradalo je oko 70 posto posađenih loznih kalemova i sadnica.

- Tome dodajemo i da je šteta stoprocentna na polovini od ukupne količine posađene paprike na teritoriji MZ Drenova, a stradalo je i sve što je posađeno od industrijskog paradajza - navodi Vladimir Dačić, većnik iz Drenove.

UZALUDNI PLOTUNI

- IMAMO informaciju da je protivgradna odbrana dejstvovala sa svih 15 stanica, da je ispaljeno 70 raketa u gradonosne oblake, koji su se razvijali između Ugljareva i Velike Drenove, kao i da su protivgradni strelci maksimalno uigrano pristupili poslu, u skladu sa instrukcijama Radarskog centra - navodi Milena Turk, predsednica opštine (na slici). - Šteta je nemerljiva, ali verujem da bi bila i veća da nije bilo reakcije sa svih lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona