"VID SPECIJALNOG RATA PROTIV SRBIJE" Vulin o dojavama o bombama: Napadi su organizovani

Novosti online

20. 05. 2022. u 10:18

DOJAVE o bombama kojih poslednjih dana stiže na stotine su, prema oceni ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, vid specijalnog rata protiv Srbije, a napadi su organizovani i ne rade se samo iz jednog centra.

ВИД СПЕЦИЈАЛНОГ РАТА ПРОТИВ СРБИЈЕ Вулин о дојавама о бомбама: Напади су организовани

Foto: Tanjug

- Mi smo locirali oko 19 adresa sa kojih su te pretnje i dojave stizale i o tome smo obavestili i naše partnere u međunarodnoj zajednici i one zemlje iz kojih su napadi dolazili - rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Naveo je da se svi napadi ne mogu otkriti i da se sve ovo radi preko više stotina hiljada raznih servera.

Najteže je naći one počinioce koji odmah po napadu unište opremu i tada se dođe do zida, odnosno dođe se do adrese ali ne može da se dođe do računara sa koga je poruka poslata i sprave koja je to uradila koja bi eventualno mogla da se poveže sa nekim čovekom.

Prema njegovim rečima, kontradiverzione ekipe stižu svuda gde budu pozvane, a ova oblast je regulisana tako da rukovodilac bezbednosti u objektu kaže da li je potrebno ili nije uraditi pregled.

- Mi u sve veće i važne objekte svakog jutra pošaljemo ekipu koja za svaki slučaj pregleda ima li tamo nešto sumnjivo. Tako radimo sa mostovima, najvećim tržnim centrima, ustanovama i kada dođe pretnja, mi već sa velikom sigurnošću znamo da je u pitanju lažna dojava - objasnio je Vulin.

Istakao je da su pretnje i dojave usmerene i da zemlju ekonomski oštete, jer, kao je rekao, kada je dojava u školi, roditelji napuste posao dođu po dete, a njihov posao trpi.

Kada se pak evakuiše tržni centar, u njega mušterije više ne ulaze, a plate radnika i kirije moraju da se plate.

- Suštinski cilj svih ovih pretnji jeste da Srbija ne odlučuje samostalno i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu. Svaki napad počinje sa rečenicom ''zato što niste uveli sankcije Rusiji'', mi ćemo uraditi ovo ili ono - rekao je Vulin i dodao da je ovo jasna poruka šta se očekuje od nas.

Ocenio je da su ovakve pojave bolest savremenog sveta sa kojom moramo da se nosimo i da je, kada je o Srbiji reč, napad organizovan i pokrenut sa jasnim ciljem, a tolika eskalacija napada nije zabeležena nigde u svetu.

- Na njega se zalepe i razne psihopate, pa i maloletnici. Uhapsili smo i šest naših maloletnika koji su dojavljivali o podmetnutim bombama, a kada smo ih pitali zašto su to uradili, rekli su da ne znaju - naveo je ministar Vulin.

Dodao je da niko sa sigurnošću ne može da kaže da su ove dojave bezopasne i zato se one proveravaju, a od građana se očekuje strpljenje.

Vulin je istakao da je hiljade policajaca uključeno kako bi se postigla maksimalna bezbednost na Fajnal-foru i da se na hiljade gostiju iz Grčke, Turske, Španije, koji povodom ovog velikog sportskog događaja borave u srpskoj prestonici, osećaju sigurno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAŠ GRAD JE UNIŠTEN Kličko se oglasio o granatiranju Kijeva - uništeno je 220 stanova