CUNAMI DOJAVA O BOMBAMA: Specijalni rat protiv naše zemlje zbog Rusije

Lj. BEGENIŠIĆ

17. 05. 2022. u 08:00

PRETEĆI mejlovi o postavljenim bombama blokirali su u ponedeljak više od stotinu objekata u Beogradu, kao i aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu. U glavnom gradu na meti su bile škole, tržni centri, železnička stanica, svi mostovi, svi objekti vodovoda, elektrane... Kontradiverzione jedinice MUP Srbije proverile su svaku lokaciju na koju je stigla dojava o postavljenom eksplozivu, što je trajalo celog dana, od rano ujutru. Ispostavilo se da su dojave bile lažne.

ЦУНАМИ ДОЈАВА О БОМБАМА: Специјални рат против наше земље због Русије

Foto Z. Jovanović

Državni organi saopštili su da je u toku intenzivan rad na otkrivanju izvršilaca krivičnih dela u vezi sa lažnim dojavama o bombama, ali do kraja dana nije razotkriveno ko je napravio haos lažnim dojavama.

Većina poruka stigla je preko servisa "Proton mejl", gde je veoma teško ući u trag pošiljaocima. Pre jučerašnje akcije, od početka rata u Ukrajini zabeležene su desetine lažnih dojava o postavljenim bombama, prvo u avionima "Er Srbije" na letu za Moskvu, pa u njihovim poslovnicama, potom u brojnim objektima širom Beograda i Srbije. Za neke od njih potvrđeno je da su stizale iz Ukrajine i Poljske, preko Švajcarske. Postoje osnovane sumnje da su u podizanje panike uključene strane obaveštajne službe, da je reč o specijalnom ratu protiv Srbije, kojim se pojačava pritisak na našu zemlju da uvede sankcije Rusiji.

- Protiv Srbije se vodi specijalni rat. Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje - izjavio je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova. - Samo vrednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage prelazi sto hiljada evra, ali se naneta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede meri milionima. Radi razumevanja koliko je napad organizovan i skup, govori i informacija da se oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je udar poveden.

On je dodao da su prijave o postavljenim eksplozivnim napravama u funkciji izazivanja uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi naše zemlje. Ali, suštinski cilj svih napada, navedeno je u Vulinovom saopštenju, jeste da Srbija, prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu.

Da je reč o političkom pritisku na Srbiju potvrđuje i sadržaj pretećeg mejla u kome je u ponedeljak posle podne navedeno da je eksploziv postavljen na svim beogradskim mostovima, vodovodu, tržnim centrima...

- To smo uradili jer nam je dosta podrške Srbije Rusiji, a to su letovi "Er Srbije" za Moskvu i Sankt Peterburg, kao i odbijanje sankcija Rusiji. Je*ite se, kokoške kukavice. Nastavićemo da radimo ovo dok ne prestanete - navedeno je u poruci.

Foto Z. Jovanović

I prof. dr Vladimir Jakovljević, profesor Fakulteta za bezbednost, smatra da je reč o vidu političkog pritiska na našu vladu.

- Teško je reći ko tačno iza toga stoji, ali verovatno je reč o centrima koji se ne slažu sa politikom koju naša zemlja vodi - kaže Jakovljević za "Novosti". - Treba biti izuzetno oprezan. Dojave su sada lažne, ali ne zna se gde i kada može biti postavljena prava bomba, jer živimo pod ogromnim pritiscima, u teškim vremenima i u čudnom okruženju.

Sve je počelo u ponedeljak ujutro, kada je na adrese 97 škola u Beogradu stigao mejl sa dojavom o postavljenom eksplozivu. Đaci su evakuisani, a u mnogim školama u ponedeljak nije ni bilo nastave, jer su kontradiverzione ekipe MUP tokom celog dana proveravale obrazovne ustanove. Kada se ispostavilo da su dojave lažne, neke škole uspele su da organizuju normalnu nastavu u drugoj smeni, a neke nisu jer policija nije stigla da ih pregleda.

Novosti

Međutim, nova dojava, u popodnevnoj smeni, stigla je u još 21 školu, pa je nastava otkazana. Svim direktorima stigao je istovetan mejl sa iste adrese:

- Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe samo san nas ne napušta. Ne vidimo razlog da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih. Ubijaće vas automobilima, bombama, noževima, svime što vam dođe podruku. Ološ poput nas uništiće sve oko sebe, jer je svet truo, svi ste truli iznutra.

Direktori škola kažu da su odmah obavestili policiju, a da su učenici i nastavnici evakuisani. To su, za "Novosti", potvrdile Borka Popović, direktorka Pete beogradske gimnazije, i direktorka OŠ "Ćirilo i Metodije" Manuela Ilić.

U trećoj dojavi o bombama tokom dana navedeno je da su na meti: Brankov most, Gazela, Novi železnički, Most na Adi i Pančevački most, Narodni muzej, TC "Delta siti", TK "Zmaj", "Ada mol", TC "Stadion", TC "Konjarnik", Beogradski zoološki vrt, Javni akvarijum i tropikarijum, "Mekdonalds" Bežanijska kosa, "Evrodom" na beogradskom aerodromu, Glavna železnička stanica Beograd, predsednikova kuća, Gradsko veće, elektrane, objekti za prečišćavanje vode, Ambasada Ruske Federacije...

Evakuisan je i deo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave jer zgradu dele sa jednom školom. U MUP je potvrđeno da kontradiverzione ekipe proveravaju sve pomenute lokacije. Vest da je stigla anonimna dojava da su u svih sto pogona "Beogradskog vodovoda" postavljene bombe za "Novosti" je potvrdio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić:

- Građani ne treba da brinu, jer ćemo obezbediti uredno snabdevanje, bez obzira na ove provokacije. Očigledno da se protiv Srbije vodi sajber rat.

u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu navedeno je da pripadnici MUP u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu intenzivno istražuju ove slučajeve, a u rad je uključeno i Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Foto Z. Jovanović

- Svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP angažovani su na pregledu objekata i ustanova na čije su adrese upućene dojave, koje su do sada sve bile lažne i kako se sumnja, usmerene na izazivanje panike i uznemirenja građana - navodi se u saopštenju VJT u Beogradu.

ZAŠTIĆENI "PROTON MEJL"

PROTON mejl je švajcarski onlajn servis, preko koga je do sada stigla većina pretećih poruka o bombama. Ima više od 50 miliona korisnika, čije poruke su zaštićene jakom enkripcijom, pa je teško otkriti aj-pi adresu pošiljaoca. Moguće je da, preko VPN mreže, poruka bude poslata iz jedne države, a da se preusmerava preko desetina aj-pi adresa u drugim državama, kako bi se sakrio trag o poreklu.

RUŽIĆ: NE SMEMO SE IGRATI

MINISTAR prosvete Branko Ružić izjavio je da će škole blagovremeno obavestiti roditelje i učenike o načinu izvođenja nastave tokom današnjeg dana i pozvao ih na strpljenje i smirenost:

- Iako sve ukazuje da su dojave lažne, ne smemo se igrati i sami procenjivati situaciju. Bitno je da sledimo proceduru u ovim situacijama i osiguramo bezbednost u školama. Za nadoknadu časova škole mogu koristiti različite modele - onlajn nastavu, sažimanje gradiva, dodatne časove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave