ŽIVOT DAO ZA SABORCE: Počast majoru Vladanu Mikićeviću u Knez selu kod Niša

J. ĆOSIN

13. 05. 2022. u 22:03

U SLAVU junaku, majoru Vladanu Mikićeviću iz Kragujevca, načelniku bezbednosti u 549. motorizovanoj brigadi u Prizrenu, koji je, 1998, poginuo u borbi protiv albanskih terorista, braneći svoje vojnike, ali i srpski narod, pripadnici Vojnobezbednosne agencije (VBA), postavili su mu spomen-obeležje u Knez Selu kod Niša, u ulici koja je pre dve godine, odlukom Grada ponela njegovo ime.

ЖИВОТ ДАО ЗА САБОРЦЕ: Почаст мајору Владану Микићевићу у Кнез селу код Ниша

Otkrivanju obeležja prisustvovali i predstavnici VS, Foto Vojska Srbije

Otkrivanju spomen-ploče u petak su prisustvovali čelnici Grada Niša, predstavnici Komande Kopnene vojske Srbije, kao i Mikićevićeva supruga i ćerka.

- Mikićević je, herojski poginuo 25. jula 1998, u borbi sa teroristima tzv. OVK, tokom deblokade puta Orahovac-Mališevo - podsetili su njegovi saborci.

- Tog dana pokušao je da izvuče tri naša vojna policajca, blokirana na prethodnom položaju. Neprijatelj je ručnim raketnim bacačem gađao tenk, ali niko od pripadnika VJ nije mogao da uoči odakle dejstvuje. Naređeno je da se vojnici izvuku po svaku cenu.

Foto J. Ćosin

Kada je pala treća raketa, Mikićević je uočio lokaciju terorista i povikao: "Pucajte, štitite me, idem da ih navedem"... U nameri je uspeo, ali je poginuo pogođen snajperskim hicem koji je prošao direktno kroz srce. Blokirani vojnici su spaseni, a žrtvom junaka Mikićevića, spaseni su mnogi životi.

To, kako kažu, nije bilo prvi put da je telom zaštitio vojnike. Nekoliko dana ranije, isto je zaštitio desetara po ugovoru, ranjenog Zorana Slavkovića.

ODBIO DA NAPUSTI KOSOVO I METOHIJU

MAJOR Vladan Mikićević je te 1998, trebalo da dobije prekomandu i da se vrati u svoj rodni grad. Ali, kako se ratno stanje uveliko naslućivalo, a granične borbe bivale sve žustrije, odbijao je da napusti Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!