GRADILI TERMINAL, ISKOPALI 10 STEĆAKA: Arheološko otkriće u Gostunu, nađena srednjovekovna nekropola

J. M.

12. 05. 2022. u 13:00

TOKOM radova na proširenju teretnog terminala i izgradnji dodatne trake na graničnom prelazu Gostun, između Srbije i Crne Gore, pronađana je srednjovekovna nekropola sa stećcima.

ГРАДИЛИ ТЕРМИНАЛ, ИСКОПАЛИ 10 СТЕЋАКА: Археолошко откриће у Гостуну, нађена средњовековна некропола

Foto Muzej Prijepolje

Zbog toga su dalje aktivnosti gradnje obustavljene, a arheološka istraživanja stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, na ovom lokalitetu trajaće do polovine maja.

Do sada je pronađeno desetak stećaka, a izmešteni će biti samo oni koji smetaju nastavku izgradnje teretnog terminala, dok će ostali, posle završetka arheoloških istraživanja, biti ostavljeni na mestu samog pronalaska.

- Jedan stećak je izmešten u neposrednu blizinu mesta gde je pronađen, a svi će biti konzervirani i dostupni posetiocima - rekao je Asim Bećirović, direktor Muzeja u Prijepolju.

- Naša ustanova je uključena u stručne radove kao Muzej opštine na čijoj se teritoriji nalazi novootvoreni arheološki lokalitet. Jedan naš arheolog učestvuje u radovima.

Stećci će biti konzervirani, Foto Muzej Prijepolje

Prilikom iskopavanja pronađeni su i ljudski skeleti, najpre neki manjih dimenzija, po svemu sudeći dečji, ali kako su radovi odmicali naišlo se i na skelete odraslih.

- Kada antropolog završi analize, ti skeleti će biti predati na čuvanje, Muzeju u Prijepolju. Biće smešteni i čuvani onako kako to naša struka propisuje - dodao je Bećirović.

Na listi svetske baštine

STEĆCI su nadgrobni spomenici nastali od 12. do 16. veka. Najviše ih ima u Bosni i Hercegovini, ali i na prostorima današnjih Hrvatske, Crne Gore i Srbije koji se graniče sa BiH. Od 2016, stećak je uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, kao zajedničko kulturno blago BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna