OBRADA NALAZA SA SVINJARIČKE ČUKE: Srpski i austrijski arheolozi u Leskovcu proučavaju lokalitet nadomak Caričinog grada

I. MITIĆ

18. 04. 2022. u 06:21

NARODNI muzej u Leskovcu je domaćin ovogodišnje prolećne kampanje tokom koje domaći i austrijski arheolozi analizaraju prikupljeni materijal sa lokaliteta Svinjarička čuka - iz doba praistorije, u blizini poznatog Caričinog grada, koji je ključan za razumevanje procesa neolitizacije jugoistočne Evrope.

ОБРАДА НАЛАЗА СА СВИЊАРИЧКЕ ЧУКЕ: Српски и аустријски археолози у Лесковцу проучавају локалитет надомак Царичиног града

Foto Narodni muzej u Leskovcu

Stručnjaci Austrijskog arheološkog instituta u Beču i Arheološkog instituta u Beogradu se bave sistematskom analizom čiji je cilj izrada detaljne dokumentacije materijala pronađenog tokom ranijih kampanja.

- To podrazumeva 3D skeniranje, fotografisanje, crtanje, hronološko opredeljivanje, mikrofotografiju i tipološku analizu, što je sve nophodno uoči zvaničnog objavljivanja - objašnjava viši kustos leskovačke ustanove Vladimir Stevanović.

Tokom ranijih iskopavanja, tim srpskih i austrijskih arheologa je otkrio naselje iz doba neolita i bronzanog doba, ali i dokaze o životu prvih zemljoradnika i stočara na ovom području.

- Neki od pronalazaka se mogu datovati u početak 6. milenijuma pre nove ere, a radi se o artefaktima tipičnim za starčevačku kulturu. Pronađen je i veliki broj alatki, keramike, delovi figura kao i mogući ostaci peći, a mnogo materijala ukazuje na to da su ljudi konstantno naseljavali ovaj predeo. O tome svedoči i činjenica da smo iskopali i dve kuće: jednu iz perioda neolita, a drugu iz bronzanog doba - ističe Vladimir Stevanović.

Najmlađi arheološki ostaci sa ovog lokaliteta mogu se dovesti u vezu sa obližnjim Caričinim gradom, nalazištem iz 6. veka za koje se veruje da je Justinijana prima, odnosno sa poznoantičkim i vizantijskim periodom.

SARADNjA

MEĐUNARODNA saradnja između dva arheološka instituta i arheološkog odseka leskovačkog muzeja traje već šest godina. Austrijsku ekipu predvodi dr Barbara Horejš, beogradsku dr Aleksandar Bulatović, a leskovačku naš Vladimir Stevanović. Ove godine prolećna kampanja, započeta 14. marta, traje do 20. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)