LADISLAV DALMACIJU PRODAO ZA 100.000 DUKATA: Predavanje dr Borisa Stojkovskog o srednjovekovnoj Hrvatskoj

J. S.

10. 05. 2022. u 22:43

DRUGI deo tribine o srednjovekovnoj Hrvatskoj počinje godinom 1102. u kojoj je ova država nestala. Dr Boris Stojkovski ističe da je tada ušla u sastav Ugarske i da su do kraja Prvog svetskog rata Dalmacija i Hrvatska bile deo srednjovekovne Ugarske, pa Habzburške monarhije.

ЛАДИСЛАВ ДАЛМАЦИЈУ ПРОДАО ЗА 100.000 ДУКАТА: Предавање др Бориса Стојковског о средњовековној Хрватској

Foto M.Stojanac

Oko ovih oblasti često su se lomila koplja i izbijali brojni sukobi i iako se nijedan ugarski kralj nije krunisao za kralja Hrvatske, hrvatska vlastela bila je deo ugarske feudalne hijerarhije. Oko Dalmacije se Koloman sukobio s Venecijom, a ona i Hrvatska bile su pod Vizantijom do 1180. godine. Tatari su izvršili najezdu na Ugarsku i tom prilikom opustošili Zagreb i Slavoniju, te Dalmaciju do Kotora.

Pitanja autonomije Hrvatske u okvirima Ugarske zauzimaju centralno mesto u predavanju dr Stojkovskog, koji je naročitu pažnju posvetio poziciji hrvatskog plemstva u feudalnoj hijerarhiji. Lokalni velikaši su jačali, što je oslikano kroz primer porodice Šubić, čiji je najznačajniji predstavnik Pavle bio ban Dalmacije i Hrvatske i ban Bosne.

Dr Stojkovski podseća i na legendarnu priču o Ladislavu Napuljskom koji je 1409. godine Dalmaciju prodao Veneciji za 100 hiljada dukata. Naročito je interesatan 15. vek, koji je obeležila porodica Frankopana, ali i bitka protiv Osmanskog carstva koje se sa hrvatskim feudalcima sukobilo na Krbavskom polju 1493. godine.

 Kompletno predavanje dr Borisa Stojkovskog „Srednjovekovna Hrvatska. 2. deo: u okvirima Ugarske" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april