PLJESKAVICA POD PUTINOM: Legenda Trgovišta Mirisom Roštilja obojio grad na Tripušnici

J. S.

08. 05. 2022. u 11:45

GOTOVO da nema čoveka čija je noga kročila u Trgovište, a da nije probao ili bar čuo za čuvene Fidžine pljeskavice.

ПЉЕСКАВИЦА ПОД ПУТИНОМ: Легенда Трговишта Мирисом Роштиља обојио град на Трипушници

Roštiljdžija Fidža sa "prijateljem", Foto Privatna arhiva

Kafanica u Trgovištu ne radi ceo dan, naprotiv posao se završi malo pre podne, malo po podne. Miris roštilja se širi gradom i kada gazda Dobrivoje Mitić zvani Fidža napravi planirani broj pljeskavica sedne ispred svoje kafanice, a "društvo mu od pre dve godine pravi ni manje i više nego Putin".

Ovaj domaćin koga svi poznaju u Trgovištu kaže da su on i njegova porodica radnici, da ne beže od posla i da rade od jutra do sutra, tako da je ovo malo zadovoljstvo za njega vrlo bitno jer on obožava lik i delo državnika Vladimira Putina, pa je na ulazu u svoju kafanu odlučio da okači sliku sa njegovim likom.

Tako sada slika Putina iz mlađih dana krasi bele zidove, a prozor ima ulogu rama i nadzire rad ugostiteljskog objekta koji nosi naziv po gazdinom nadimku.

-Ja sam veliki rusofil, pravoslavac, volim Putina, taj jezik, zemlju i kulturu i to je bio moj način da tu ljubav prikažem i drugim ljudima - kaže Mitić.

Stolica ispred murala na ulazu u kafanu svi znaju da je rezervisana isključivo za gazda Fidžu. Završi posao i sedne pored Putina kako bio odmorio pre odlaska na drugi posao.

Ne želi da komentariše trenutnu situaciju u Ukrajini, samo odmahuje glavom.

- Mene politika ne zanima, nema ovo veze sa politikom ovo je samo ono što sam vam rekao na početku poštovanje prema našim pravoslavnim prijateljima i mom vršnjaku - kaže Fidža.

Njemu u poslu pomažu i deca. Sa ponosom ističe da je otac dvojice sinova i jedne kćeri.

Dok se polako sprema da u podne završi posao odgovara na brojne pozdrave mušterija, poznanika i prijatelja koji su već navikli na prizor gazda Fidže i njegovog oslikanog Putina.

Humani gazda Fidža

IAKO on ne želi da o tome govori, meštani Trgovišta pričaju kako u kafanici koja radi preko tri decenije, niko nije ostao gladan. Trgovište je mesto gde se svi poznaju i gde se sve zna, pa tako gazda Fidža često "časti dobru decu" za koju zna da nisu iz baš situiranih porodica, a pljeskavice ne naplaćuje ni starim ljudima iz planinskih krajeva koje obaveze dovedu u Trgovište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!