DEČAK NIJE UGROŽEN, JETRA U TEŠKOM STANJU: Ispituje se misteriozna bolest devetogodišnjeg pacijenta

B. RADIVOJEVIĆ

05. 05. 2022. u 21:43

JOŠ se rade analize i ispituje da li devetogodišnji dečak na lečenju u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" ima hepatitis nepoznatog porekla, koji je dosad među decom otkriven u više od 20 zemalja.

ДЕЧАК НИЈЕ УГРОЖЕН, ЈЕТРА У ТЕШКОМ СТАЊУ: Испитује се мистериозна болест деветогодишњег пацијента

Foto Tanjug

Prema rečima dr Dragana Prokića, pedijatra i gastroenterohepatologa, načelnika Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u ovom institutu, dečak nije životno ugrožen, ali njegova jetra je u teškom stanju.

U petak i u ponedeljak biće urađene dodatne analize, a ako se potvrdi da dete ima misteriozni hepatitis, za akutnu fazu ove bolesti, ni kod nas, niti u svetu, nema specifične terapije. Zasad, posle više od 228 verovatnih i dodatnih 50 sumnjivih slučajeva u svetu, od kojih je najviše u Evropi, nema ni protokola za lečenje zaraze koja napada decu, najčešče mlađu od 10 godina, iako je među obolelima bilo i onih od 16 godina, a svaki deseti oboleli je morao na transplantaciju.

Doktor Prokić je rekao da se prvi pacijent u Srbiji, za kojeg se sumnja da je, možda, oboleo od misterioznog hepatitisa, ne žali na bolove, ali da je žut i da posebno zabrinjava loše stanje njegove jetre, pogotovo uz saznanje da se kod 10 odsto pacijenata ovaj organ ne oporavi.

Prve analize pokazale su da dečak nema žuticu (hepatitis A), iako su lekari prvo na to pomislili. Dečak ostaje u bolnici na ispitivanju, sa simptomima koji ukazuju na hepatitis misterioznog porekla, ali tek će dodatnim ispitivanjima da se ustanovi da li je u pitanju ta bolest jetre, ili nešto drugo.

Zdravstvene vlasti zemalja u kojima su prijavljeni slučajevi hepatitisa nepoznatog porekla i SZO usmeravaju sve veću pažnju na misterioznu bolest među decom, za koju se sumnja da je izazvana adenovirusom 41.

Još niko nije uspeo da shvati zašto deca dobijaju hepatitis, što jednostavno znači upalu jetre. Doktorka Filipa Isterbruk, lekar za zarazne bolesti iz SZO, rekla je da ne postoji veza sa jednim geografskim područjem, uobičajenom izloženošću određenoj hrani ili životinjama, putovanjima ili toksinima.

BOL U STOMAKU, ŽUTE OČI I KOŽA

LEKARI iz sveta koji su imali male pacijente sa enigmatičnim hepatitisom rekli su da ta deca uglavnom imaju povraćanje, kao i blage bolove u stomaku, dijareju, groznicu i začepljenost nosa. Ti simptomi su, međutim, prilično česti kod male dece, a ono što pali alarm je žutilo očiju i kože, zbog čega bi dete obavezno trebalo odvesti na pregled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas