SRBA IMA U ČETIRI KUĆE I DESET STANOVA: Otac Nikola Dragićević devet godina u Crkvi Svetog Nikole u Kosovu Polju

D. Zečević

04. 05. 2022. u 09:00

Tačno je devet godina kako sam ovde. Osim zgrada koje "niču" preko noći, ovde se ništa drugo nije promenilo.

СРБА ИМА У ЧЕТИРИ КУЋЕ И ДЕСЕТ СТАНОВА: Отац Никола Драгићевић девет година у Цркви Светог Николе у Косову Пољу

Nikola Dragićević sa suprugom, ćerkom Anom i sinom Filipom / Foto D. Zečević

U ove dve rečenice, otac Nikola Dragićević (42), sveštenik u Crkvi Svetog Nikole u Kosovu Polju, sažima odgovor na pitanje šta se promenilo proteklih godina od kada boravi u parohijskom domu pri crkvi, u gotovo samom centru Kosova Polja. Zadnjom od tri trake u jednom smeru, putem iz Prištine, dolazi se do dvorišta ogrđenog gvozdenom ogradom, unutar kojeg su svetinja i parohijski dom. Okružena sa obe strane višespratnicama, crkva je jedva vidljiva sa glavnog puta. Jer, kao što reče otac Nikola, osim naziva, u Kosovu Polju, ništa više nije isto. U ovom nekada većinski srpskom naselju nadomak Prištine, do 1999. godine živelo je više od 90 odsto Srba koji su sada bukvalno na nivou "statističke greške".

- U samom Kosovu Polju kada sam ja ovde došao za sveštenika bilo je oko desetak srpskih kuća i dvadeset stanova. Sada Srbi žive u svega četiri kuće i desetak stanova - pojašnjava otac Nikola.

Kaže da je do 1999. godine u samom Kosovu Polju živelo oko sedam hiljada Srba. Prepušteni sebi samima, bez zaštite i suočeni sa napadima Albanaca, Srbi su, kaže, počeli da odlaze po dolasku međunarodne zajednice. Iako se znatan broj njih zadržao u svojim kućama, ali i zgradama tzv. JU-programa u delu zvanom Mašinski park, iseljavanje je nastavljeno tokom Martovskog pogroma 2004. godine, kada su Srbi u Kosovu Polju bili žive mete sistematskog napada Albanaca.

- Ne bojim se, mada ne mogu da kažem ni da sam sto odsto bezbedan. Dobro sam sa komšijama, jer su srećom oko mene starosedeoci, dok su se u okolini doselili iz svih krajeva Kosova, uglavnom iz Drenice - odgovara na pitanje da li se i koliko oseća bezbedno otac Nikola.

Foto D. Zečević

Isto pitanje postavljamo i njegovom petnaestogodišnjem sinu Filipu, kojeg prvobitno zatičemo samog u parohijskom domu, jer su mu roditelji sa sedmogodišnjom sestricom Anom otišli do Gračanice. Kaže da se ne boji, da je navikao na život u priličnoj izolaciji. Ne plaši se, kaže, ni da izlazi do okolnih radnji kada im zatreba nešto u kući, ali ni da ode do drugara u tzv. Mašinski park, gde živi desetak srpskih porodica među kojima je nekoliko dece.

- Nekoliko srpskih školaraca odavde pohađa školu u susednom Ugljaru, udaljenom desetak minuta vožnje, jer u ovdašnjoj školi "Sveti Sava" nastavu prate samo romska deca - priča nam dečak dok iščekujemo povratak njegovih roditelja. Dodaje da osim Srba iz okolnih sredina, crkvu povremeno posećuju i Albanci. Osim starijih, što je, veli dečak, nekako i uobičajeno, u poslednje vreme dolaze i mlađi, a ponekad i školarci.

- Ne znam koja ih sila vuče. Da li je to znatiželja, radoznalost, ili možda zaista veruju u Boga i dođu da se pomole, jer je ovo hram Božji - kaže nam ovaj dečak.

Dolazak Albanaca u srpske svetinje ne smatra čudnim, jer mu je deda službovao kao sveštenik u Velikoj Hoči, gde je provodio raspuste i od koga je mnogo naučio o veri.

- Osim u crkvu, Srbi iz okolnih sredina, ali često i iz centralne Srbije dolaze ovde u kupovinu, jer u radnjama po Kosovu Polju ima svega - šaljivo dodaje otac Nikola koji žali što nema više mladih u Kosovu Polju, jer nekoliko njih koji studiraju ovde su samo povremeno.

I dok nam na kraju posete kaže da se nada povratku raseljenih Srba ne samo u Kosovo Polje, već na ceo Kosmet, otac Nikola koji nije želeo da se javno eksponira, ističe da su svetinje i sveštenici ti koji čuvaju srpstvo u mestima, čak i gde su Srbi u odnosu na okruženje gotovo "neprimetni", kao što je to slučaj u Kosovu Polju.

HRONIČAR

- Žao mi je supruge koja je često sama sa decom, dok sam ja po svojoj parohiji - kaže otac Nikola koji priželjkuje više posetilaca i vernika.

Ističe da je pre devet godina u svojoj parohiji koja osim Kosova Polja obuhvata i okolna ugavnom srpska sela Ugljare, Batuse, Kuzmin i Bresje posećivao 486 domova, dok ih je sada 365. Za sebe ističe da je osim sveštenika i hroničar jednog nimalo lakog vremena u kojem žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

- Ja se ne bojim, ali razumem naš narod kada strahuje za bezbednost, pre svega svoje dece.

Foto D. Zečević

VIŠESPRATNICE I TRŽNI CENTRI

I dok pojašnjava da su sve srpske ustanove iz Kosova Polja izmeštene u obližnje selo Ugljare, otac Nikola, sin sveštenika Milenka, koji je sveštenički život proveo u Velikoj Hoči, žali i zbog porušenih srpskih kuća u Kosovu Polju na čijem mestu su nikle višespratnice i veliki tržni centri.

- Pre devet godina ovde u Kosovu Polju bilo je svega 11 zgrada, dok je do sada sagrađeno tačno 146 objekata, a Kosovo Polje više nije naselje već bukvalno prava gradska sredina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!