MOĆNI KINESKI PVO SISTEM U BATAJNICI: Pogledajte kako izgleda FK-3 Vojske Srbije (FOTO)

Novosti online

30. 04. 2022. u 09:56

KINESKI raketni sistem "zemlja-vazduh" FK-3 nalazi se danas u Batajnici na prikazu borbene gotovosti i sposobnosti "Štit 2022".

МОЋНИ КИНЕСКИ ПВО СИСТЕМ У БАТАЈНИЦИ: Погледајте како изгледа ФК-3 Војске Србије (ФОТО)

Foto: Đ. M.

FK-3 je izvozna verzija kineskog PVO sistema srednjeg dometa HQ-22. Kineske rakete imaju domet po visini 27 kilometara, odnosno 100 do 120 kilometara po daljini, što je drastično više nego što je zahvat postojećih raketa.

Primera radi, raketa "neva" dobacuje najviše 18 kilometara po visini i 25 kilometara po daljini, dok je "kub" još inferiorniji - maksimalno 14 kilometara po visini i 24 po daljini. Očekuje se da će jedinice u čijem sastavu će se naći sistemi FK-3 braniti velike srpske gradove.

Zbor najnovijeg naoružanja i vojne tehnike, iz uvoza, kao i iz domaćeg razvoja, zakazan je za subotu, u 11 časova, na aerodromu "Pilot pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici.

Kapije ove vazduhoplovne baze otvorene su za građane, koji mogu slobodno da prisustvuju jedinstvenoj vojnoj manifestaciji.

Glavne zvezde prikaza, takođe, biće helikopteri Mi-35 ruske proizvodnje, kao i "Erbasove" letelice H145M, koje će biti potpuno opremljene i naoružane. Kopnena vojska svoj uzlet prikazaće dejstvom modernizovanih tenkova M-84M i T-72MS i široke palete borbenih vozila - "lazar", "miloš", MRAP, BOV... Sastavni deo nove snage Vojske Srbije je i samohodna haubica "nora B52", digitalizovani višecevni raketni sistem "Oganj", kao i robotizovane platforme "mali miloš".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna