REGISTROVANO 20 OBLIKA NASILJA NAD DECOM,: Hotelijeri se obučavaju da prepoznaju trefiking

V.C.S.

28. 04. 2022. u 14:51

UZ trgovinu drogom i oružjem, trgovina ljudima spada u tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti, a godišnji profit iznosi više od 152 milijarde dolara na globalnom nivou. Zbog toga Fondacija UNITAS i Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije pokreću projekat "Obuke zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima".

РЕГИСТРОВАНО 20 ОБЛИКА НАСИЉА НАД ДЕЦОМ,: Хотелијери се обучавају да препознају трефикинг

UNITAS

Obuke zaposlenih u hotelima su jedan od instrumenata za sprovođenje ciljeva Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja, koje je potpisalo Ministarstvo.

- Ovaj dokument Vlade razlikuje 20 oblika nasilja nad decom, među kojima je i nasilje u onlajn svetu, ali i trgovina ljudima. Sva ministarstva koja su potpisala Opšti protokol obavezana su da definišu posebne protokole za zaštitu dece od nasilja. Ministarstvo u okviru svog delokruga rada procenilo je da edukacijom hotelijera za prepoznavanje trgovine ljudima direktno ispunjava cilj kako Opšteg, tako i posebnog protokola - istakla je Emina Beković, edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, osnovanog 2017. 

Ona je dodala da se dosadašnja intervencija svodila na prijavljivanje sumnje policiji i drugim nadležnim institucijama.

- Bitno je da se kroz projekat obuke za prepoznavanje trgovine ljudima senzitivišu svi iz hotelijerske industrije koji mogu doći u kontakt sa trgovcima ljudima i/ili žrtvama, da prepoznaju kritičnu situaciju i blagovremeno odreaguju. Tako obezbeđujemo dodatnu sigurnost građana i turista - kaže Beković.

Edukaciju radnika u hotelim avodiće trening menadžeri UNITAS-a.

- Prijavljivanje sumnjivih slučajeva ključan je vid prevencije trafikinga. Obuke hotelijera su način da to postignemo - istakla je Ana Krstajić, globalna predstavnica UNITAS-a.

Inače, Ministarstvo za trgovinu i ova Fondacija već nekoliko godina sarađuju na različitim projektima, čiji je cilj prevencija trgovine ljudima posredstvom edukacije. Tokom 2021. započete su obuke učitelja o bezbednom ponašanju na internetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)