OSMORO DECE LEČI SE U "MIŠOVIĆU" OD TUBERKULOZE: Leže u bolnici i po šest meseci, ovde i školu pohađaju

Novosti online

24. 04. 2022. u 17:21

OSMORO dece leži zbog tuberkuloze u dečijoj bolnici KBC "Dragiša Mišović", gde će neki provesti možda i šest meseci.

ОСМОРО ДЕЦЕ ЛЕЧИ СЕ У МИШОВИЋУ ОД ТУБЕРКУЛОЗЕ: Леже у болници и по шест месеци, овде и школу похађају

Devojčica iz Zvečanske sa medicinskom sestrom / Foto Igor Marinković

Sve vreme dok se leče od ove zarazne zarazne školarci imaju organizovanu nastavu u bolnci.

Dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice kaže da su oni jedini centar u Srbiji za lečenje tuberkuloze kod dece i da dve godine zbog kovida nisu primali takve male pacijente, već su oni zbrinjavani u regionalnim centrima.

- Sada smo opet i u normalnom režimu rada i sva deca s tuberkulozom su kod nas, a imamo ih svih uzrasata i socijalnih statusa i iz Kosovske Mitrovice i Novog Pazara i cele Srbije. Najčešće su oblolela iz kontakta s roditeljima, a odrasli se uglavnom leče u specijalnoj bolnici "Ozren" kod Sokobanje. Neka deca su razvila kliničku sliku tuberkuloze, dok su neka tu samo zato što su kontakti - kaže dr Ostojić.

Ona navodi da mališani imaju standardne tegobe.

Foto D. Milovanović

- To su kašalj, povišena temperatura, a imamju i specifične promene na rendgenu pluća karkateristične za tuberkulozu, ne reaguju na antibiotksu terapiju, dobijaju profilaksu. Leče se obično od tri do šest meseci. Ako je slabiji socijalni status porodice ostaju duže u bolnici jer moraju da imaju ozbiljniju ishranu, pojačanu negu i kontrolu uzimanja lekova. Ako je reč o standrdnoj porodici, deca budu prvih mesec dana u bolnici dok im ne uradimo sve analize i ne sprovedemo terapiju koja mora u bolnici - navodi dr Ostojić i dodaje da sve vreme mališani imaju nastavu, vode se školski dnevnici i ništa ne ispuštaju zahvaljujući nastavnicima iz specijalne škole "Dragan Hercog" koj dolaze u bolnicu.

Doktorka navodi i da tuberkuloza može da napadne i kosti i bubrege, da izazove i encefalitis, ali da je to vrlo retko, da takav slučaj nemaju u bolnici, jer sada postoje dobri lekovi.

- Tuberkuloza je danas izlečiva bolest, koja se jednostavno leči. Lekovi su baš dobri i ne ostaju posledice - navodi dr Ostojić i dodaje da epidemiolozi stalno prate kontakte zaraženih.

BONUS VIDEO - Volonter NURDOR-a kome je sa 15 godina slučajno otkriven karcinom

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEPA ĆERKA TANJE BOŠKOVIĆ: Glumile su zajedno samo u jednom filmu