"TEBI JE HITNIJE!" Bratislav bolestan i u kolicima prebacio svoj novac za operaciju malog Nikole (2)

Novosti online

12. 04. 2022. u 18:14

U SVETU sebičluka i okretanja glave na drugu stranu pred tuđom mukom, u kojem se pred humanošću često iznenadimo, izdvojila se jedna dirljiva priča o ljudskosti, dobroti i neverovatnom gestu jednog čoveka koji je, iako i sam bolestan, odlučio da pomogne Jelici iz Pančeva, kako bi što pre sakupila novac za operaciju matičnim ćelijama.

ТЕБИ ЈЕ ХИТНИЈЕ! Братислав болестан и у колицима пребацио свој новац за операцију малог Николе (2)

Foto: Budi human

Naime, Jelica Kovačević (41), majka dvogodišnjeg predivnog dečaka Nikole, rođena je sa cerebralnom paralizom. Godine je provodila u invalidskim kolicima, a uz Nidžu je ponovo uspela da napravi svoje prve korake. Posle dva tretmana matičnim ćelijama, uspela je da ustane iz kolica. Treći tretman, kojem se podvrgava danas,  pomoći će joj da stabilnije hoda i ima kvalitetniji život.

Ova hrabra žena dugo je sakupljala neophodna sredstva za operaciju, a u toj njenoj borbi pomogao joj je Bratislav Stanković (51), korisnik Fondacije Budi human. Sa svog računa prebacio je novac na njen, jer je njoj, kako je Jelica rekla, "bilo hitnije".

- Bratislav je sa svog računa prebacio sredstva za moje lečenje. Njemu, kaže, nije hitno. Bila sam izričito protiv prebacivanja sredstava, ali je on to učinio, iako mu je taj novac neophodan. Nepokretan je, živi sam, samo ima pomoć prijatelja koji ga kupa - priča Jelica.

Informaciju o ovom predivnom gestu podelila je iz jednog jedinog razloga - da apeluje na ljude da sada uplaćuju novac za njega.

- Prebacio je 40.000 dinara na moj račun. Jako me je dirnuo njegov gest i žao mi je što ne mogu da uzvratim istom merom, ali je divno to što je uradio. Inače, nisam jedini korisnik kome je pomogao. Izuzetno je human čovek. Jedini moj način da mu se zahvalim je da mu pomognem apelom - kaže Jelici.

Živi u nemaštini, sam i nepokretan

Bratislavu je, inače, 2007. godine ustanovljena dijagnoza Sclerosis multiplex. Od tada, bolest uzima maha i posle više teških relapsa sve teže se kretao, isključivo uz pomoć štapa. Uprkos velikoj želji i borbenosti da ostane na nogama, 2018. godine konstatovana mu je dijagnoza Quadriparesis pp paraplegia.

Poslednje tri godine je u invalidskim kolicima, a koristi i pelene. Živi u velikoj nemaštini, sam i zaboravljen od svih. Nema kontrolu i osećaj u rukama.

Jedina pomoć mu je povremena poseta jednog humanog čoveka kome je izuzetno zahvalan. On ga kupa i hrani, brine o njemu, ali pomoć jednog čoveka koji dolazi povremeno je više nego nedovoljna.

Bratislavu su potrebna sredstva za nastavak lečenja, specijalističke preglede, oftamološke i stomatološke usluge, terapije, ortopedska i medicinska pomagala, za lekove i suplemente, medicinski potrošni materijal, tretmane u hiperbaričnoj komori i za tuđe negu.

Naše malo Bratislavu znači sve! Budimo humani!

Pomozimo Bratislavu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 874 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human874 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000766351-90

Uplatom na devizni račun: 160600000076625005

IBAN: RS35160600000076625005

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Foto: Budi human

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije