MOŽE MATURA, ALI I PRIJEMNI: Senat Univerziteta u Beogradu o načinu selekcije budućih brucoša - traže prelazni period

Lj. BEGENIŠIĆ

21. 04. 2022. u 09:11

UNIVERZITET u Beogradu podržava uvođenje državne mature u obrazovni sistem školske 2023/24. godine, ali tražimo prelazni period od tri ili četiri godine, u kom bi se, uporedo sa državnom maturom, zadržao dosadašnji sistem prijemnih ispita. Autonomija univerziteta podrazumeva pravo fakulteta na utvrđivanje pravila studiranja i uslova upisa studenata, a kreiranje upisne politike je jedan od osnovnih faktora autonomije univerziteta.

МОЖЕ МАТУРА, АЛИ И ПРИЈЕМНИ: Сенат Универзитета у Београду о начину селекције будућих бруцоша - траже прелазни период

Foto Tanjug

Ovo su zaključci koje je definisala radna grupa koju čine prorektor za nastavu UB i predsednici veća grupacija, a koje je u sredu na sednici Senata, saopštio rektor Vladan Đokić. Zaključci, kojih ima šest, biće prosleđeni Ministarstvu prosvete.

Na univerzitetu smatraju da bi se tokom prelaznog perioda upoređivali efekti državne mature u gimnazijama i srednjim stručnim školama, a istovremeno bi se analizirala i uspešnost testova, tipova zadataka i pitanja, načina polaganja, kao i softver za obradu podataka. Na osnovu toga dobili bi se pouzdaniji parametri o kvalitetu stečenih znanja i efekti uvođenja samo državne mature.

Jedan od zaključaka je i taj da će fakulteti, u skladu sa svojim specifičnostima, utvrditi koji se predmeti sa opšte, stručne i umetničke mature vrednuju prilikom upisa na studije. Takođe, naglašavaju da treba imati u vidu da na UB dolazi i veliki broj učenika iz Republike Srpske i Crne Gore, pa se otvara problem prijavljivanja i rangiranja kandidata jer se u njihovom sistemu obrazovanja ne polaže državna matura. Tu je i problem rangiranja državljana Srbije koji su školu završili u inostranstvu gde nema državne mature, kao i učenika iz Srbiji koji su srednje obrazovanje završili pre uvođenja državne mature.

Na kraju, Univerzitet je stava da se polaganje kvalifikacionog ispita na fakultetima, koji će predstavljati deo vrednovanja kandidata u prelaznom periodu, mora obavljati nakon polaganja predmeta sa državne mature.

Na Senatu je rečeno i da će konkurs za upis studenata u školsku 2022/23. godinu biti raspisan početkom maja. Na raspolaganju je 358 programa za 26.739 studenata na svim nivoima studija.

INOVACIJAMA DA PRIVUKU STUDENTE

REKTOR Vladan Đokić naveo je i da je na pojedinim fakultetima izuzetno velika konkurencija, kao na FON ili psihologiji na Filozofskom fakultetu, dok postoje i oni za koje ne postoji velika zainteresovanost:

- Oni bi morali da inoviraju studijske programe i privuku veći broj stranih studenata, kao i da uspostave jaču saradnju između fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!