BEZ POLIVAČA NEMA NI BUNJEVACA: Branko Pokornić iz Bajmoka gotovo tri decenije pokušava da sačuva stare verske običaje od potpunog zaborava

J. LEMAJIĆ

22. 04. 2022. u 10:38

DA običaji Bunjevaca ne budu zaboravljeni, a mladi naraštaji znaju kako su se nekada njihovi preci udvarali devojkama, godinama unazad trudi se da sačuva Bunjevački kulturni centar u Bajmoku na čijem čelu je vremešni Branko Pokornić. Iako uveliko gazi osmu deceniju, Branko ne dozvoljava da tradicija ode u zaborav.

БЕЗ ПОЛИВАЧА НЕМА НИ БУЊЕВАЦА: Бранко Покорнић из Бајмока готово три деценије покушава да сачува старе верске обичаје од потпуног заборава

Foto J. L.

Otkriva nam da je oko Uskrsa uvek bilo najveselije. Tako su na Vodeni ponedeljak, dan posle velikog praznika, u domaćinskim kućama u Bajmoku kapije uvek bile širom otvorene, okićene narcisom i lalama, a domaćini i komšiluk nestrpljivo su čekali povorku na čijem čelu je fijaker pun mladića. U svečanoj bunjevačkoj narodnoj nošnji momci su kretali u polivače.

Ovaj običaj nastao je u davna vremena, kada su po Hristovom vaskrsenju žene krenule da javljaju vest da se kamen pokrenuo i Hristos vaskrsao, car Herold je hteo da ih rastera i počeli su da ih polivaju vodom. Tako su nastali polivači kod Bunjevaca.

- Ima više verovanja o poreklu praznika, a jedno je da se na ovaj dan osveštavao bunar i polivanjem bunarskom vodom svi su se prali od greha. To je praznik koji prati obilje mladalačkog smeha, pesme i igre, a naravno i ljubavi - podseća predsednik Bunjevačkog kulturnog centra u Bajmoku, koji se od 1995. godine brine da se ovaj lep običaj ne zaboravi.

Nekada je to bila prilika za udvaranje, da momak proveri svoje šanse, jer na taj dan niko se od kuće ne odbija. S druge strane, što je devojka imala više polivača i mokrih haljina, toliko je njena "vrednost" kao udavače bila veća. Gde god je bila otvorena kapija, polivači su, peške ili u fijakerima, mogli da dođu. Kablovi s vodom pljuskali su po devojačkim haljinama, a njima je bio prestiž koja će na štriku sušiti više haljina.

Ovaj običaj je počeo da čuva Klub fijakerista "Potkovica" iz Bajmoka, a Bunjevački kulturni centar nastoji da se sačuva kao nematerijalna baština Bunjevaca.

Foto J. L.

- Želimo da ga registrujemo kao naše nematerijalno kulturno nasleđe koje su prihvatili i drugi narodi - dodaje Pokornić.

- Primate li polivače, čuli smo da kod vas ima lepih cura - rečenica je kojom i danas mladi Bunjevci zahvaljujući čika Rajku probijaju led kada ulaze u dvorišta.

Na potvrdan odgovor domaćina, mladići traže dozvolu da ih poliju vodom. Posle toga pronalaze devojke koje su se posakrivale u kući. Tada počinje cika i vriska, a Branko Pokornić je zadovoljan da i današnjim generacijama može da prenese sve vrednosti ovog dela bunjevačke tradicije.

UMESTO KOLAČA DARUJU PARFEME

Devojke polivačima i gostima iznose ponude, kruže tacne s kolačima, daruju se šarena jaja, ispijaju rakija i sok. Mladićima su na revere kačile buketiće đurđevka i posle toga svi se hvataju u kolo.

Modernija verzija polivača značila je da momci stižu s bočicama parfema u rukama, ali bez obzira na formu, tumači se da ovaj običaj vuče poreklo iz biblijskih legendi i narodnog verovanja da će devojke biti lepe samo ako ih poliju vodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)