TRAŽENE DODATNE TOKSIKOLOŠKE ANALIZE: Komisija na mestu nesreće u rudniku Soko gde je stradalo osam rudara, evo šta su otkrili

J. ĆOSIN

14. 04. 2022. u 12:31

KOMISIJA Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu 12. aprila pregledala je mesto nesreće u rudniku Soko u selu Čitluk, opština Sokobanja, gde je 1. aprila poginulo osam rudara, a veći broj njihovih kolega je povređen.

ТРАЖЕНЕ ДОДАТНЕ ТОКСИКОЛОШКЕ АНАЛИЗЕ: Комисија на месту несреће у руднику Соко где је страдало осам рудара, ево шта су открили

Foto: J. Ćosin

- Na osnovu naredbe da se izvrši geološko veštačenje, Komisija Rudarsko-geološkog fakulteta izvršila je pregled, očekuje se dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode. Istovremeno, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih, pa će tužilaštvo u zavisnosti od napred prikupljenih materijala, kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor – saopštio je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

Ova pravosudna institucija podseća da je nakon prijave nesreće dežurni zamenik javnog tužioca Janko Dinić sa pripadnicima MUP–a, Policijske stanice Sokobanja i Republičke rudarske inspekcije, izvršio uviđaj lica mesta.

- Dežurni zamenik javnog tužioca je rudarskom inspektoru dr Zorici Vukadinović naložio da Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu bez odlaganja dostavi izveštaj o pregledu jame gde se nesreća dogodila, naložen je prevoz leševa poginulih radnika i njihova obdukcija u Zavodu za sudsku medicine u cilju utvrđivanja neposrednog uzroka i vremena smrti, toksikološko hemijsku analizu lešnih tkiva kao i obezbeđivanje lica mesta u cilju nemogućnosti njegovog narušavanja do preduzimanja određenih predistražnih radnji od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu – navedeno je u saopštenju.

U ovom momentu Tužilaštvo poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kome je sadržana fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uviđaju i zapisnik Zavoda za sudsku medicinu o obdukciji poginulih.

BONUS VIDEO - Komemoracija nastradalim rudarima u Centru za kulturu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona