TEST IZ MATEMATIKA ZADAO MUKE: Maturanti izlazili iz učionice bez skoro nijednog urađenog zadatka

Lj. B.

06. 04. 2022. u 17:00

Nakon što su se juče suočili sa testiranjem iz srpskog jezika, maturanti su danas polagali probni test državne mature iz matematike.

ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКА ЗАДАО МУКЕ: Матуранти излазили из учионице без скоро ниједног урађеног задатка

Foto AP

Test iz matematike bio je težak, čak i deca koja se uveliko spremaju za prijemni na Elektrotehničkom fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka nisu znala da urade sva pitanja. Đaci kojima matematika nije bliska izlazili su vrlo brzo iz učionice ne uradivši skoro nijedan zadatak.

Ovo su nam rekli beogradski gimnazijalci koji su juče radili test iz matematike u okviru drugog pilotiranja državne mature. Oko 5.000 đaka u više od 500 gimnazija i srednjih stručnih škola danas će polagati test iz izbornog predmeta sa liste, a sutra su na redu stručni predmeti. Test iz srpskog jezika, kojim je počelo pilotiranje državen mature, polagali su prekjuče i, takođe, žalili su se da je bio težak.

- Matematika je bila čak teža od srpskog - kaže nam A.M. učenica beogradske Treće gimnazije. - Ja sam dobro uradila jer spremam matematiku za prijemni, ali mnoga deca nisu stigla ni trećinu zadataka da urade. Neki su odmah odustajali.

Kako kaže, zadaci su bili nejasni, zbunjivali su ih grafikoni u kojima nije bilo jasno šta se traži, teška je bila i geometrija.

Ova učenica naglašava da je nekoliko prvih zadataka bilo lakše, dok su zadaci sa srednjeg i višeg nivoa bili - izuzetno teški.

I za D.S. iz beogradske Šeste gimnazije matemtika je bila teška, naročito za decu koja pohađaju društveni smer.

- Bilo je zadataka iz gradiva koje smo radili u vreme korone i o tome nismo znali ništa - iskren je ovaj učenik. I njemu je teška bila geometerija, trigonometrija, logaritmi...

Rezultati testova biće poznati najkasnije do 19. aprila, a nakon toga će biti urađena detaljna analiza celog procesa. Prema planovima Ministarstva prosvete državna matura trebalo bi da bude uvedena 2024. godine.

BONUS VIDEO:

PROBA DRŽAVNE MATURE: Učenici polažu test iz srpskog jezika u "Petoj beogradskoj gimnaziji"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna