ĐACI NE ZNAJU "GORSKI VIJENAC": U više od 500 srednjih škola i gimnazija održano pilotiranje velike mature

Lj. BEGENIŠIĆ

05. 04. 2022. u 22:22

TEST iz srpskog bio je težak i većina nije zadovoljna kako ga je uradila. Namučio nas je "Gorski vijenac" i epske pesme, zbunjivali su nas dugački tekstovi istrgnuti iz nekih dela, na osnovu kojih je trebalo prepoznati o kom delu i piscu je reč. Gramatika je bila laka: glasovne promene, akcenti, zavisne rečenice...

ЂАЦИ НЕ ЗНАЈУ ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ: У више од 500 средњих школа и гимназија одржано пилотирање велике матуре

Provera znanja u Petoj gimnaziji / Foto N. Skenderija

Ove utiske preneli su nam učenici četvrtog razreda gimnazija, koji su u utorak radili test iz srpskog jezika u okviru drugog pilotiranja državne mature. Test je polagalo oko 5.000 đaka u više od 500 gimnazija i srednjih stručnih škola. U sredu ih čeka matematika, u četvrtak je testiranje iz jednog opšteobrazovnog predmeta sa liste, a u petak se polaže stručno-teorijski ispit.

Za učenike Treće beogradske gimnazije teži deo testa bio je onaj u kome se proveravalo znanje iz književnosti i razumevanja teksta, a gramatika je bila lakša.

- Uradila sam sve iz gramatike - kaže A. M., učenica ove gimnazije. - Teža su bila pitanja u kojima su tekstovi bili dugački, tražilo se da prepoznamo stilske figure, književni rod i vrstu... Nismo se spremali, ovaj test se ne ocenjuje i nismo se previše ni trudili, a da je to prava matura, sigurno bi bilo drugačije.

Ova učenica veruje da će matematika biti lakša, a kao izborni predmet odlučila je da polaže engleski jezik.

U nekim gimnazijama đaci ističu da im je srpski bio toliko težak da su izlazili posle pola sata i da ne očekuju više od nekoliko bodova.

S druge strane, za neke učenike srpski nije bio težak. Tako D. S. iz Šeste beogradske gimazije naglašava da je dobro uradio sve zadatke, naročito gramatiku, a i on je imao problem sa "Gorskim vijencem" i epskim pesmama.

On očekuje da će osvojiti 27 od maksimalnih 30 poena, a za izborni predmet koji se polaže u četvrtak i on je izabrao engleski jezik.

A pred početak pilot-

-testiranja učenike u Petoj beogradskoj gimnaziji posetio je pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević:

- Na putu smo uvođenja državne mature u sistem koji čine opšta, umetnička i stručna matura, kada govorimo o četvorogodišnjim profilima, odnosno završni ispit na kraju trogodišnjeg obrazovanja, koji uvodimo sledeće godine. Polaganje testova je samo deo celog sistema koji se testira kako bi naša zemlja bila spremna za uvođenje državne mature 2024. godine.

AKADEMSKA ZAJEDNICA SKEPTIČNA

MILOŠ Blagojević naveo je da je imao sastanak sa predstavnicima akademske zajednice i da su stavovi oko uvođenja državne mature oprečni:

- To pokazuje da mora dosta da se radi na razumevanju srednjoškolskog i visokoškolskog sistema. Treba da im objasnimo šta radimo i šta želimo da postignemo, a oni nama da predoče probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu