PROBA DRŽAVNE MATURE: Učenici polažu test iz srpskog jezika (VIDEO)

Tanjug

05. 04. 2022. u 13:58

POMOĆNIK ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Miloš Blagojević posetio je danas učenike Pete beogradske gimnazije koji učestvuju u drugoj probi državne mature koje će trajati do 8. aprila.

ПРОБА ДРЖАВНЕ МАТУРЕ: Ученици полажу тест из српског језика (ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

Blagojević je podsetio da učenici danas polažu test iz srpskog jezika i dodao da će u narednim danima testove iz matematike polagati oni koji su pohađali taj predmet duže od dve godine, a polagaće i predmet koji su izabrali sa liste opšteobrazovnih predmeta i stručno-teorijski test.

- Mi smo na putu uvođenja državne mature u sistem koji čine opšta, umetnička i stručna matura kada govorimo o četvorogodišnjim profilima, odnosno završni ispit na kraju trogodišnjeg obrazovanja koji uvodimo sledeće godine - kazao je Blagojević novinarima.

Napomenuo je da je polaganje testova samo jedan deo celog sistema koji se testira kako bi naša zemlja bila spremna za uvođenje državne mature 2024. godine.

Naveo je da je imao sastanak sa predstavnicima akademske zajednice, te da su stavovi oko uvođenja državne mature oprečni, ali da to pokazuje da mora dosta da se radi na razumevanju srednjoškolskog i visokoškolskog sistema.

- Treba da im objasnimo šta radimo i šta želimo da postignemo, oni nama da predoče probleme u vezi sa tim i da se potrudimo da nađemo zajednički put - kazao je Blagojević.

Blagojević kaže i da će se testovi pregledati u školama i da će njihovi rezultati biti poznati najkasnije do 19. aprila, te da će nakon toga biti urađena detaljna analiza celog procesa.

Kazao je i da je resorno ministarstvo predložilo da učenicima budu upisane ocene ukoliko dobro urade testove, kako bi se nagradila njihova aktivnost u ovom postupku.

Ističe da je polaganje testova dobra prilika za učenike koji žele da upišu fakultete, kako bi proverili i poboljšali svoja znanja.

Blagojević kaže i da će u svim učionicama tokom polaganja biti najmanje jedan dežurni nastavnik koji će voditi računa da ne dođe do prepisivanja ili nekih drugih neregularnosti.

- Imamo dežurne nastavnike, to se na taj način kontroliše, a nema svrhe prepisivati jer bi time učenik varao sam sebe. Ukoliko bude imao lošu ocenu, to se neće upisivati - rekao je Blagojević.

Dodao je da će nastavnici pregledati testove, ali da će to činiti u okviru svog radnog vremena i tokom boravka u školi.

Vođa tima Projekta državne mature Gregor Mohorčić naveo je da je cilj projekta provera svih procedura pre nego što se za dve godine uvede državna matura.

 

- Imam poverenje u obrazovni sistem u Srbiji, on funkcioniše vrlo dobro i iskustva iz prvog pilota su to pokazala. Moja poruka je da se ne kopira sistem iz drugih zemalja regiona, nego da se ukapira sistem, kako bi on funkcionisao dobro - kazao je Mohorčić.

Direktorka Pete beogradske gimnazije Borka Popović rekla je da je druga proba državne mature jedna vrsta psihološke pripreme za maturante koje čeka prijemni ispit i navela da će im biti veoma korisno.

- Ovo je prilika da pokažemo šta smo radili svih prethodnih godina - kazala je Popovićeva.

Maturant Pete beogradske gimnazije Filip Janković kazao je da ima pozitivnu tremu pred početak testa iz srpskog jezika, te da veruje da će dobro uraditi.

- Ponovio sam ono što smo radili u prethodne četiri godine, nisam baš preterano posvetio vreme tome, jer imam maturske obaveze i obaveze u vezi sa prijemnim, ali verujem da ću dobro da uradim testove - rekao je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju