SUMNJAJU NA KRAĐU BEBA: Udruženja najavila otvaranje slučajeva u Sremskoj Mitrovici

V. C. S.

01. 04. 2022. u 06:15

PREDSTAVNICI tri udruženja, inače članovi državne Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, osudili su politizaciju ove teme i najavili otvaranje tri nova slučaja u Sremskoj Mitrovici, za koja veruju da mogu da dokažu otmicu dece.

СУМЊАЈУ НА КРАЂУ БЕБА: Удружења најавила отварање случајева у Сремској Митровици

Foto Privatna arhiva

Predstavnici Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", "Beogradske grupe roditelja" i "Nestalih beba Beograda" obratili su se novinarima posle sastanka državne komisije u Palati Srbija.

- Sledeće nedelje trebalo bi da odemo u Sremsku Mitrovicu, gde imamo tri slučaja moguće otmice beba, za koje očekujemo rasplet - kaže za "Novosti" Radiša Pavlović iz Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

- Jedno od te dece došlo je u ruke novih roditelja sa tri dana, a "majka" je u matične knjige upisana kao biološka, iako to nije, dok je otac bio funkcioner MUP.

Sva tri udruženja zadovoljna su saradnjom sa MUP i Ministarstvom pravde, ali imaju primedbe jer predstavnici Ministarstva zdravlja i BIA ne dolaze na sastanke otkad je dokazan prvi slučaj otete bebe Mlađe Radivojevića. Uputili su i urgenciju Vladi da im omogući uslove za rad jer zasada Komisija nema sredstava.

- Poseban problem jesu sudski postupci, u kojima sudije, čak i na prvom ročištu, donose rešenja da ne može da se utvrdi status nestalog deteta - kaže Goran Filipović iz "Beogradske grupe roditelja".

- Roditelji nemaju pravo da se žale na presudu, već samo na iznos naknade koja im je dodeljena. Tako se slučajevi zatvaraju. Takođe, institucije se slabo odazivaju zahtevu suda da dostave dokumentaciju, uprkos pretnjama drakonskim kaznama do milion dinara. 

PROSTORIJE I ASISTENCIJA POLICIJE

ZA istrage članovi Komisije dobiće asistenciju obučenih policajaca, kako im je obećano u Upravi kriminalističke policije. Takođe, uskoro će dobiti i kancelarije iz kojih će obavljati operativni rad. Adresa u Beogradu im je već dodeljena i prostor se sređuje, a sada čekaju u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)