UČIĆE I DA "ČITAJU" TRAGOVE: U Tehničkoj školi "Pavle Savić" u Novom Sadu školovaće se i budući forenzičari

Lj. P.

21. 03. 2022. u 10:14

SVRŠENI osnovci, zaljubljenici u hemiju, od jeseni će u Tehničkoj školi "Pavle Savić" u Novom Sadu moći detaljno da izučavaju ovu nauku i školuju se za tehničara za operativnu forenziku. Tako je ova obrazovna ustanova, prva u Novom Sadu, druga u Vojvodini, a treća u Srbiji, koja će školovati buduće forenzičare.

УЧИЋЕ И ДА ЧИТАЈУ ТРАГОВЕ: У Техничкој школи Павле Савић у Новом Саду школоваће се и будући форензичари

Foto N. Karlić

Ako je suditi po interesovanju na nedavnom Sajmu obrazovanja u Novom Sadu, kandidata za upis neće manjkati. Naprotiv, očekuje se veliko interesovanje osmaka, koji će želeti da upišu ovaj novi smer. Prva generacija koja će od septembra, odnosno naredne školske godine, učiti za tehničara za operativnu forenziku, brojaće 30 đaka.

U Tehničkoj školi "Pavle Savić", kako u razgovoru za naš list ističe Mila Kostić, direktor, postoje svi uslovi za novi smer, kao i nastavni kadar.

- Naši budući đaci na ovom, novom smeru, izučavaće kako se priprema i uzima uzorak na terenu, izrađuje i učestvuje u izradi i u analizi dokumentacije sa mesta događaja, laboratorijska ispitivanja i obrada rezultata - predočava Kostićeva buduću nastavu za forenziku, dodajući da će se sve to raditi uz poštovanje zakonske regulative iz oblasti forenzike, standarda i relevantnih propisa iz delokruga svog rada.

U novom smeru za forenzičare, kako dalje objašnjava naša sagovornica, sadržane su primenjena hemija i mikrobiologija, a za buduće forenzičare bitno je i da su komunikativni.

Kada je reč o samoj nastavi, učenici će praksu imati u školskoj laboratoriji, koja je zahvaljujući donaciji od 35.000 evra potpuno opremljena i što je bitno, svako od njih će moći samostalno da bude osposobljen za analize i da ih samostalno radi. Biće obučeni za rad sa priborom, opremom i uređajima koji se koriste u operativnoj forenzici.

SARADNjA

TEHNIČKA škola "Pavle Savić" će, prema rečima njene direktorke, uspostaviti saradnju sa Pravnim i Prirodnomatematičkim fakultetom u Novom Sadu, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim institucijama, gde bi takođe budući forenzičari sticali znanja i veštine za profesiju za koju se školuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna