KADA NAM STIŽE PROLEĆE? Dugoročna vremenska prognoza meteorologa RHMZ

Tanjug

17. 03. 2022. u 16:12

PROLEĆE u Srbiju stiže ne samo kalendarski, već i vremenski od sredine naredne nedelje, kada će u našoj zemlji biti znatno toplije sa maksimalnim dnevnim temperaturama iznad 15 stepeni, rekao je pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović.

КАДА НАМ СТИЖЕ ПРОЛЕЋЕ? Дугорочна временска прогноза метеоролога РХМЗ

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Jutjub/K1 Televizija

On je istakao da topliji dani dolaze nakon petka i vikenda, tokom kojih se očekuje hladnije vreme.

- Zbog daljeg razvoja cirkulacije vazduha u atmosferi, imaćemo priliv nešto hladnijeg vazduha, tako da bi petak i u dane vikenda imali jutarnje mrazeve, naročito za vikend, kada bi se u Srbiji, u jutarnjim časovima, temperatura mogla spustiti i do minus pet, a na planinama i do minus deset stepeni - naveo je Mihajlović.

Naglasio je da će tokom dana za vikend biti umereno sunčano, ali da se očekuje da će maksimalna temperatura u proseku biti između sedam i 13 stepeni.

Mihajlović je rekao da će se sa porastom temperature od polovine sledeće sedmice zadržati trend toplog i suvog vremena narednih deset dana, odnosno do kraja marta.

- Proleće u Srbiju stiže ne samo kalendarski, već i vremenski od sredine naredne nedelje, kada će u našoj zemlji biti znatno toplije sa maksimalnim dnevnim temperaturama iznad 15 stepeni - kazao je Mihajlović.

Foto: Printskrin/ RTS

Meteorolog je najavio i da se u aprilu može očekivati nešto toplije vreme u odnosu na prosečne temperature u to doba godine, te istakao da će maksimalne temperature biti između 18. i 20. podeoka.

Dodao je da i pored porasta temperture u aprilu mesecu moglo bi biti i do četiri mrazna dana, te da još uvek "nismo završili sa pojavom jutarnjih mrazeva".

Na pitanje kakvo se proleće i leto očekuju, meteorolog je rekao da proleće može biti toplo i prosečno vlažno sa temperaturama jedan stepen više od višegodišnjeg proseka za to doba godine, dok bi ukupne padavine za mesece mart, april i maj mogle biti između 110 i 180 milimetara, što je u granicama višegodišnjih vrednosti.

- Ono što se sada može reći, iako su dugoročnije prognoze manje pouzdane, leto koje je pred nama bi imalo tendenciju toplog leta uz temperaturu iznad proseka, a padavine nešto ispod, dakle očekuje se nešto toplije i sušnije leto - kazao je Mihajlović.

Juče ujutru osvanuli smo sa jutarnjom kišom koja je nanela pesak iz Sahare koji se zadržao na površinama, a Mihajlović je objasnio da je u pitanju bila prirodna pojava, te da nema razloga za brigu, jer ova "nepogoda" osim neprijatnosti i prljavih automobila, neće ostaviti veće posledice.

- Pojava koja je zabeležena juče rezultat je snažnog južnog i jugo-zapadnog visinskog strujanja, strujanja na visinama iznad tri do 12 kilometara, koje je iz područja severne Afrike, preko centralnog i zapadnog Mediterana transportovalo saharski pesak, pre svega u Španiju, Francusku i područje Alpa, a zatim u sklopu daljeg strujanja, preko centralne Evrope došlo u našu zemlju - kazao je Mihajlović.

Mihajlović je naglasio da se ovaj fenomen događa u Srbiji nekoliko puta godišnje i da je potpuno bezopasan.

Foto: Printscreen/RTS

- Ovo je prirodan izvor kratkotrajnog zagađenja, koje se izlučilo taloženjem i dalja koncentracija zagađenja vazduha je u granicama proseka. Ono što je važno, prema merenjima i objašnjenjima Gadskog zavoda za javo zdravlje, nismo imali povećane koncentracije PM 2,5 - najsitnijih mikročestica, tako da sve ukazuje da je ovo zagađenje rezultat transporta mikročestica saharskog peska i prolazno je - rekao je Mihajlović.

Iako zagađenje vazduha nije u nadležnosti RHMZ-a, Mihajlović je dao svoj sud sa aspekta hidrometeorologije o mogućnostima da se zagađenje nastalo kao posledica sukoba u Ukrajni, proširi na Srbiju.

Objasnio je da bi transport vazdušne mase sa severoistoka uslovilo severoistočno strujanje, ali da se uobičajena cirkulacija na zemljskoj kugli kreće u pravcu zapad-istok.

- Statistički gledano severoistočno strujanje je kod nas najređa pojava, najčešće vremenske prilike u Srbiju dolaze sa zapada i severozapada, kao i jugozapada, tako da mislim da nema bojazni da bi do nas došlo zagađenje iz područja koje je zahvaćeno ratom - ocenio je Mihajlović.

BONUS VIDEO: OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA 35 MINUTA - "Novosti" u najsavremenijoj kompoziciji u regionu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas