MAME PREDUZETNICE JOŠ ČEKAJU: I dalje nisu otklonjeni svi nedostaci Zakona o finansijskoj podršci porodicama

J. Ž. S.

15. 03. 2022. u 09:53

AKO dve mame, zaposlena kod poslodavca i preduzetnica, imaju istu platu od 60.000 dinara, naknada na porodiljskom bolovanju za prvu će biti ista, dok će preduzetnica primati čak 20.000 manje. Ovo je jedan od najvećih nedostataka Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kome se zarada žena koje se bave samostalnom delatnošću deli koeficijentom 1,5, čime su one dovedene u neravnopravan položaj u odnosu na ostale zaposlene.

МАМЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ ЈОШ ЧЕКАЈУ: И даље нису отклоњени сви недостаци Закона о финансијској подршци породицама

Foto N. Živanović

Ni posle tri i po godine od donošenja pomenutog zakona, njegove odredbe ne prepoznaju mame preduzetnice. One još ne mogu da dobiju porodiljsko bolovanje za treće i četvrto dete u trajanju od dve godine, niti da ga prenesu na partnera, a uskraćene su i za naknadu zarade dok odsustvuju sa posla u skladu sa iznosom na koji su plaćale doprinose.

Kako objašnjava Jovana Ružičić iz Centra za mame, u prvom ciklusu izmene zakona, mame koje samostalno obavljaju delatnost nisu došle na red.

- Problem sa kojim se one susreću je i teško otvaranje bolovanja, zbog čega se često odlučuju da nastave da rade, čak i kada su im deca bolesna. Dešava se, što pokazuje i naše istraživanje, da mnoge rade i do samog porođaja. Čak 43 odsto napusti posao tek kada krene u porodilište, a samo 17 procenata u prva tri meseca trudnoće - kaže Ružičićeva. - Na podršku države ili grada u pokretanju svog biznisa nije moglo da računa 88 odsto žena, iako čak trećina ispitanih zarađuje više od partnera.

Ona naglašava da polovina mama u sopstvenom biznisu prihoduje više nego kod drugog poslodavca, a 60 procenata njih je ušlo u preduzetničke vode tek kada su se ostvarile i na roditeljskom planu. Dve trećine su u sopstvenoj firmi jedini zaposleni, a isto toliko ih je i sa fakultetskom diplomom.

Advokat Đorđe A. Popović smatra da je najveći problem mama koje se bave samostalnom delatnošću u neusklađenosti propisa o radu i finansijskoj podršci porodicama sa decom.

- Većina preduzetnica kada rodi dete primorana je da odjavi delatnost ili da zaposli nekog ko će nastaviti da vodi posao - kaže on.

NEVIDLjIVE

SVE zakonske odredbe koje se tiču zaštite materinstva u Srbiji se odnose samo na zaposlene žene. Majke nisu zaštićene ukoliko rade prema ugovorima o delu ili privremeno-povremenim poslovima. U Ministarstvu za rad su, kako kažu, spremni da sagledaju sve predloge udruženja Centar za mame i da zajedno dođu do najboljeg rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)