SRBIJA U MINUSU: U jednom selu u Srbiji jutros je izmereno -28 stepeni

Novosti online

13. 03. 2022. u 08:55

POLOVINA je marta, a nikako da izađemo iz minusa. Zbog mraza na snazi je i narandžasti meteo alarm. Goran Mihajlović iz RHMZ-a kaže da ćemo narednih dana polako izlaziti iz hladnog perioda, a prolećne temperature najavljuje već za utorak, prenosi RTS.

СРБИЈА У МИНУСУ: У једном селу у Србији јутрос је измерено -28 степени

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže da je izraženo severostočno strujanje uslovilo hladan vazduh sa severoistoka Evrope, za koji ni Karpati nisu bili granica.

- U Karajukića bunarima, gde je inače izmerena najniža temperatura ikada u Srbiji 1985. godine, čak minus 39, ovog jutra je minus 28 stepeni. Tako da je to veoma hladno za ovo jutro - kaže Mihajlović.

Ipak, naredne nedelje polako izlazimo iz hladnog perioda. Očekuju se topliji dani sa slabim jutarnjim mrazevima, uz porast dnevnih temperatura. Slabljenje mrazeva očekuje se u ponedeljak i utorak, u sredu kraće naoblačenje, a za četvrtak se očekuje maksimalna temperatura iznad višegodišnjeg proseka.

Pravo prolećno vreme biće već u utorak. Manji pad temperature osetiće se u petak i narednog vikenda. Biće, kako kaže, i mraza, ali će on biti slab.

- S tim da je 23. mart srednji datum poslednjeg snega u Beogradu. U tom smislu nije iznenadio ovaj hladan talas u odnosu na prethodne decenije - rekao je Mihajlović.

Dobra vest za ljubitelje zimskih sportova

On Napominje da na planinama ima snega, a da će naoblačenje sredinom nedelje u niže predele doneti mestimičnu kišu, dok će na planine doneti sneg.

- Neće biti značajnog uvećanja snežnog pokrivača, ali doći će do manjeg uvećanja. Ljubitelji zimskih sportova imaće dug period sa snegom u planinskim centrima - rekao je Mihajlović.

Što se tiče dugoročnije prognoze, navodi da će nakon sledećeg vikenda uslediti nešto niže temperature, ali da će poslednjih sedam dana marta obeležiti porast temperatura i prolećno vreme.

Napominje da to što je u februaru bilo toplo, ne znači da će u martu biti hladno.

- Očekuje nas lepo i prijatno proleće koje podrazumeva i prolazno naoblačenje, i povremenu kišu, a ne treba isključiti i pljuskove sa grmljavinom u drugom delu proleća - kaže Mihajlović.

Temperature će biti oko proseka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)