ŽIVIM NOVI ŽIVOT VEĆ 27 GODINA: Nikola Vučićević, prvi pacijent kojem je u Srbiji, upravo u "Dedinju", presađena jetra, još 1995. godine

Jelena DINČIĆ

11. 03. 2022. u 19:21

SKORO 27 godina živim novi život, koji mi je tada udahnuo profesor dr Božina Radević. Danas sam na svojim nogama, a čim sam mogu da hodam ne smem da se žalim - sa osmehom i ushićenjem ističe Nikola Vučićević (74), pacijent kojem je 1995. godine u Institutu "Dedinje" urađena prva transplantacija jetre.

ЖИВИМ НОВИ ЖИВОТ ВЕЋ 27 ГОДИНА: Никола Вучићевић, први пацијент којем је у Србији, управо у Дедињу, пресађена јетра, још 1995. године

Prof. Božina Radević i Nikola Vučićević / Foto N. Skenderija

Bio je to epohalni događaj, koji se odigrao u noći između 11. i 12. jula, prvi put u tadašnjoj Jugoslaviji, a za Vučićevića je značio spas i novi život.

- Tada sam ležao među mladim ljudima koji su imali bolesti jetre i hrabrio sam ih rečima "nemojte da se plašite, ja ću biti prvi i svakog narednog ispratiću do operacionog stola", što sam i uradio - priseća se Nikola, koji danas laganim hodom korača kroz osmu deceniju života i koji je danas, sa profesorom Radevićem, bio jedan od gostiju na otvaranju "Dedinja 2".

Priseća se i prepričava kroz šta je sve prošao, živeo je, kaže, više noću nego danju.

- Od 1993. do 1995. godine imao sam četiri kome i četiri trovanja mozga, da bi mi na kraju bio ustanovljen težak oblik ciroze - priča Vučićević, koji je nakon oporavka od poslednje kome na Infektivnoj klinici, baš tog 11. jula trebalo da bude pušten kući. - Tada mi je prof. dr Dragan Delić rekao da postoji mogućnost za transplantaciju jetre, odmah sam pristao ali pod uslovom da ne govore mojoj supruzi, da ne brine.

Za ovaj istorijski poduhvat prof. dr Božina Radević, rukovodilac tima za transplantaciju jetre zajedno sa prof. dr Đorđem Radakom, pripremao se godinu dana, što je podrazumevalo odlazak lekara na edukaciju u Hanover, kao i eksperimentalnu fazu transplantacije na svinjama.

- Verovao sam da ćemo uspeti, kao što verujem i da će mnoge operacije u novim salama od sada biti još uspešnije - kaže profesor dr Radević. - Nikoli Vučićeviću tada sam rekao da smo spremni i danas, kada ga pogledam, vidim da smo uradili odličan posao.

Prva transplantacija srca obavljena je u Institutu "Dedinje" 1995. godine, a od tada do 1999. obavljeno je sedam takvih zahvata, 16 presađivanja jetre i jedna transplantacija pankreasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!