SVEMIRSKO "DEDINJE 2" ČEKA PRVE PACIJENTE: "Novosti" u obilasku nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti (VIDEO)

Biljana RADIVOJEVIĆ

16. 02. 2022. u 09:00

NA mestu gde se pre tri godine profesor dr Milovan Bojić spremao da počne štrajk ako se ne ukloni privremena ćevabdžinica, i tako omogući prolazak mašina i gradnja nove bolnice, "niklo" je "Dedinje 2" - sa jednom podzemnom etažom i četiri sprata, ukupno 14.000 kvadrata. Zgrada se već useljava, unet je nameštaj, završava se instaliranje opreme...

СВЕМИРСКО ДЕДИЊЕ 2 ЧЕКА ПРВЕ ПАЦИЈЕНТЕ: Новости у обиласку нове зграде Института за кардиоваскуларне болести (ВИДЕО)

Foto Nikola Skenderija

Sve izgleda tako da bi na otvaranje, zakazano za početak marta, desetak dana nakon što se otvori i nova zgrada Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, bez ikakvog zazora da nešto, možda, nije po najvišim standardima tehnički, organizaciono, pa i estetski, slobodno mogli da pozovu i englesku kraljicu.

"Večernje novosti" su prva medijska kuća koja je ušla u "Dedinje 2". Na četvrtom nivou, u novom kabinetu sa pogledom "od pet zvezdica", dočekao nas je direktor, profesor dr Milovan Bojić. Odavno je raspakovao nekoliko kilograma raznih potvrda, nacrta, rešenja i odložio kofer sa kojim je svojevremeno obigravao sve moguće institucije, kako bi obezbedio dozvole za gradnju nove zgrade.

- "Dedinje" je, konačno, dosanjalo svoj višedecenijski san - kaže Bojić. - Ovo je sad najveći kardiovaskularni centar u regionu i sigurno jedan od najsavremenijih u svetu.

Još od 1978. godine, kada je u baraci počeo da radi prvo Zavod za kardiovaskularnu hirurgiju i dve decenije kasnije nadzidana zgrada u kojoj je sada Institut, zaposleni u "Dedinju" vapili su da nema dovoljno prostora, da potrebe daleko nadilaze kapacitete. Od svake vlasti, koje su se u međuvremenu smenjivale, izuzev aktuelne, dobijali su isto - prazna obećanja.

Tek pre tri-četiri godine doneta je odluka da se gradi novi deo kardiovaskularnog centra. Vlada je kroz Kancelariju za investiciona ulaganja za to opredelila 42,8 miliona evra, od kojih je više od 15 miliona investirano u najmoderniju opremu. Kamen temeljac je 18. juna 2018. godine postavio predsednik Aleksandar Vučić, i godinu dana kasnije došao da proveri kako napreduje gradnja.

Foto Nikola Skenderija

Tad je još, kao i decenijama ranije, povećavajući obim posla, Institut radio u gotovo nemogućim uslovima: sa transfuzijom "naguranom" u jedva dve i po sobe, bez mogućnosti da se organizuju posebni "čisti" i "prljavi" koridori, bez kojih je sigurna hirurgija gotovo nezamisliva, bez posebnog dela za preoperativnu pripremu...

- Pacijente smo, naročito otkako je počela epidemija kovida 19, pripremali za operaciju maltene napolju, u kontejnerima - priča profesor Bojić, dok ulazimo u odeljenja intenzivne nege na drugom nivou nove zgrade.

Odmah se vidi da tu, čak ni u detaljima, nikakve improvizacije nije bilo: prostrana odeljenja, kreveti u polukrugu, monitori i druga najsavremenija oprema, pultovi za medicinsko osoblje...

- Dugo sam u ovoj oblasti medicine i obišao sam sve najbolje centre u svetu. Ovakvu intenzivnu negu nisam video ni u bolnicama u Evropi, a ni u SAD ili Japanu - kaže profesor Bojić.

Odmah na ulazu u prvi intenzivni blok, u desnom uglu je, u staklu, soba za izolaciju. Takav prostor omogućava da se, bez rizika po ostale pacijente, smesti oboleli, recimo, od aktuelnog kovida 19.

Na istom nivou su i operacione sale. Uz sedam postojećih u staroj zgradi, Institut je u novom prostoru dobio još četiri. Svaka izgleda svemirski: prostrane kao fudbalska igrališta, sa po dva velika monitora i prosebnim prostorom za "čiste" i "prljave" koridore za potrošni materijal i medicinare.

- Korona je globalno uticala na obim zahvata u hirurgiji, ali smo pre pandemije, 2019. godine, na "Dedinju" uradili 2.600 velikih operacija na srcu i time pojedinačno pretekli sve kardiohirurške centre u Evropi: u Nemačkoj, Švajcarskoj, Britaniji, Španiji, Italiji, Holandiji - priča profesor Bojić i uvodi nas u posebnu, tzv. hibridnu operacionu salu.

Ona je potpuno novi standard u kardiohirurgiji, reklo bi se svemirska tehnologija. Tu, ako recimo pacijentu tokom nekog manje invazivnog dijagnostičkog ili terapijskog zahvata pukne krvni sud, odmah ulaze hirurzi i operišu. Neće se gubiti vreme na transport u drugu salu, niti rizikovati da, možda, nijedna ne bude slobodna.

 

Za "Dedinje" su nabavljene i tri najmodernije angio-sale. Jedna je već instalirana, a dve će biti smeštene u staroj zgradi. Čim se odeljenja presele u novu, počinje renoviranje 9.000 kvadrata u staroj zgradi, gde će se napraviti prostor i za novu nuklearnu magnetnu rezonancu.

- Sve ovo je za nas od istorijskog značaja - kaže profesor Bojić. - Ko nije radio u takvim uslovima, ne zna šta znači kada za vreme dežurstva stignu pacijenti sa infarktom, u urgentnom stanju, a vi ga testirate napolju, pred ulazom, i to u zemlji gde svakog sata od bolesti srca i krvnih sudova umre šest osoba, godišnje 54.000 do 58.000 stanovnika.

Svaki sprat "Dedinja 2" je u drugoj boji. Poluintenzivna nega je u zelenim nijansama. U svakoj sobi dva ili tri kreveta, kupatilo, TV, prirodno svetlo... Sa ovim proširenjem, "Dedinje" će imati 274 bolničke postelje.

Na nultom nivou su ambulante: kardiologija jedan i dva, EHO ultrazvuk, stres EHO, centar za urođene srčane mane... Gotovo sve to je dosad bilo u kontejnerima oko starog "Dedinja". I u čekaonici su već postavljene stolice, ambijentalna rasveta, pult iznad kojeg je prepoznatljivi logo Instituta, deo za kartoteku, sistem za prozivanje pacijenata...

I u novom ambulantno-polikliničkom delu, sa najsavremenijom opremom za svaki segment: radiologiju, kardiologiju, biomedicinu, transfuziologiju, i operativnom bloku sa anesteziologijom, "Dedinje" će moći da duplira obim posla, ali direktor Bojić od toga ne zazire:

Foto Nikola Skenderija

- Svakog jutra sam ovde već u četiri sata, imamo vrhunske lekare, čitav tim od 800 zaposlenih u Institutu je uigran, mi smo i akreditovana naučna ustanova, ne bojimo se posla. Svi smo ovo dugo čekali. Nisu ovo "Potemkinova sela", čim prođe svečano otvaranje, istog dana će sve biti dezinfikovano i odmah počinjemo sa radom u novoj zgradi - kaže profesor Bojić.

SKALPEL OPET U RUKAMA DOAJENA

MNOGI, čak i svetski poznati lekari, završili su radni vek u "Dedinju" u iščekivanju nove zgrade Instituta, ali nisu zaboravljeni ni sada kada je taj profesionalni san ispunjen.

- Prvu operaciju u novoj zgradi, i novoj sali, radiće profesor Božina Radević, specijalista opšte i vaskularne hirurgije - otkriva prof. Bojić. - Profesor Radević je prvi na ovim prostorima, ovde u "Dedinju", uradio transplantaciju jetre. Njegovi pacijenti sa presađenim organom žive već tri decenije i oni će nam biti gosti na svečanom otvaranju "Dedinja 2".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave