BOMBE GRUVAJU, ZNAČI MI ŠTO NISAM ZABORAVLJEN: Vozač Aleksandar Dražić, koji je već 14 dana zaglavljen u Ukrajini, za "Novosti"

B. Ca.

09. 03. 2022. u 21:56

PUCNjAVA gotovo uopšte ne prestaje. Po 30 sati bez pauze gruvaju bombe i puške. Nekada mi se čini da je na stotinak metara odavde. Za 8. mart, koji je državni praznik u Rusiji, bio je prekid vatre. Tako smo i mi ovde lepo proslavili Dan žena.

БОМБЕ ГРУВАЈУ, ЗНАЧИ МИ ШТО НИСАМ ЗАБОРАВЉЕН: Возач Александар Дражић, који је већ 14 дана заглављен у Украјини, за Новости

Aleksandar Dražić i kolega iz Belorusije / Foto privatna arhiva

Ovako za "Novosti" govori Aleksandar Dražić (na slici levo), poslednji vozač kamiona iz Srbije koji je zaglavljen u Ukrajini od početka rata. Već 14 dana je na nepunih 30 kilometara od Kijeva u kom gotovo bez prestanka traju okršaji.

Prethodnih dana uz uporne intervencije države, izbavljeno je oko 50 naših vozača. Stižu i četvorica šofera koje su Ukrajinci danima držali na Jagodinu, granici sa Poljskom. Nedavno su se, doduše bez kamiona, vratili prevoznici preko prelaza Domanovo, a za neki dan će i onaj koji je sada na granici sa Litvanijom. Pre njih velika grupa došla je preko Rumunije.

Jedino rešenja nema za prevoznika iz okoline Jagodine. Zatočen je u mestu Semipolki. Dane i noći provodi u skloništu. Društvo mu pravi još samo kolega iz Belorusije. Trudi se i dalje da sve okrene na šalu, da situaciju u kojoj se našao prihvati kao neminovnu. Priznaje, ipak, da je strpljenja sve manje.

- Zahvalan sam svima koji brinu poslednjih dana, predstavnicima Privredne komore Srbije, Udruženja za međunarodni transport, ambasadi, vlasniku firme Bekiru Dukađincu iz Novog Pazara, koji me podržava i moralno i finansijski, kao i svim građanima. Znači ta briga, da znam da nisam sam i da me nisu zaboravili u Srbiji. Mada sam svestan da ne postoji mogućnost da se odavde trenutno izbavim. Nazad nemam kud, a napred kroz ratište je ogroman rizik. Toliko sam već ovde da sam počeo da živim sa ovim meštanima sa kojima provodim vreme u skloništu. Najviše se družim sa Belorusom, koga zovemo Serjoža i sa kojim ću verovatno ostati prijatelj i posle ove muke koja nas je spojila - ispričao nam je Dražić.

Ministar građevinarstva i saobraćaja Tomislav Momirović kazao je da se "razgovara sa svim ljudima koji mogu da pomognu da i tog poslednjeg našeg vozača izbavimo iz Ukrajine, zajedno sa kamionom i robom":

- Dva kamiona su ostala na granici Ukrajine i Poljske, jer su šoferi morali da pređu peške u Poljsku. Radi se na tome i da se ti kamioni prebace kako bi nastavili put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije