SAMO DA SE DOKOPAMO SRBIJE! Petorica srpskih vozača ni u subotu nisu uspela da se evakuišu iz Kijeva i sa granice Ukrajine i Poljske

B. Caranović

05. 03. 2022. u 22:08

PREVOZNIK iz sela Končarevo kod Jagodine Aleksandar Dražić (46), koji je od početka rata blokiran u Ukrajini, ni u subotu nije ispeo da se izbavi iz ratom zahvaćene zemlje. Tamo se našao prevozeći robu iz Rusije za Čačak, baš u momentu kada je počeo sukob Moskve i Kijeva.

САМО ДА СЕ ДОКОПАМО СРБИЈЕ! Петорица српских возача ни у суботу нису успела да се евакуишу из Кијева и са границе Украјине и Пољске

privatna arhiva

Sličnu sudbinu dele još četvorica vozača koje već gotovo 11 dana ukrajinski carinici drže na granici sa Poljskom.

Prema rečima Dražića, koji je zaglavljen na parkingu, oko 30 kilometara ispred Kijeva, najveći deo vremena provodi u skloništu, jer se bombe i pucnjava gotovo neprestano čuju.

- Prethodne noći i u subotu ujutru, čini mi se, bilo je još žešće nego proteklih dana - kaže Aleksandar za "Novosti". - Imam utisak da je pucnjava sada još bliže i da je na samo oko 10 kilometara najveće žarište. Uglavnom sam danju bio napolju i kod kamiona, a noću u skloništu, ali od juče uopšte ne izlazim iz "sigurne kuće".

Na prelazu Jagodin u svojim kamionima 11. dan čekaju slobodu četvorica naših vozača. Osim njih, Ukrajinci su zadržali i dva makedonska kamiona i jedan broj ruskih i beloruskih. Svima su oduzeti pasoši, a naše Ministarstvo spoljnih poslova pokušava diplomatskim putem da izbavi naše vozače.

- Niko na carini nam se ne obraća, više ne znamo na čemu smo i samo se nadamo da će pregovori uspeti - kaže vozač Vladimir Belić. - Ako samo primete da izađemo iz kamiona, da se krećemo, stojimo zajedno, odmah prilaze sa puškom i šalju nas nazad u kamion. Sada nam je nestalo i hrane. Nedavno nam je kolega iz Ukrajine zamenio novac, a pare su potrebne i za toalet. Trenutno nam je najveći problem nafta, ni nje više nemamo. Samo sanjamo da što pre budemo na slobodi.

Aleksandar Spasić, generalni sekretar Udruženja za međunarodni transport, za "Novosti", kaže da je situacija u kojoj su naši vozači veoma loša:

- Šoferi kod Jagodina ostali su bez hrane, više nemaju ni goriva, pa ne mogu da upale kamion i ugreju se. Svi oni su povezli robu iz Srbije za Rusiju koju su Rusi kupili u našoj zemlji, ali od firmi u vlasništvu zapadnih kompanija. To je bio inicijalni problem, iako su imali sve tražene papire. Situacija se čini kao bezizlazna.

ODUGOVLAČE UNEDOGLED

ZNAM da su tražene razne garancije za nas, da nas ovde u Ukrajini tretira njihova služba bezbednosti, ali i kada naši sve pošalju što je traženo, Ukrajinci zahtevaju nešto novo i tako unedogled - kaže nam Vladimir Belić, jedan od "zarobljenih" vozača kamiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!