CRNA RUKA – SRPSKO LICE ČASTI ILI PROPASTI? Predavanje istoričara Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu KCNS

V.N.

25. 02. 2022. u 22:45

PREDAVANjE o Crnoj ruci jedno je u nizu predavanja na temu koja je uvek aktuelna i bez koje je nemoguće razumeti savremenu istoriju.

ЦРНА РУКА – СРПСКО ЛИЦЕ ЧАСТИ ИЛИ ПРОПАСТИ? Предавање историчара Огњена Карановића на Jутјуб каналу КЦНС

FOTO: Ognjen Karanović (KCNS)

Karanović se još jednom osvrnuo na svoju izjavu da je Crna ruka zla kob u istoriji moderne Srbiju, eksplicirajući detaljno svoj stav.

Crna ruka je težila formiranju ujedinjene Srbije koja bi okupljala celokupan srpski narod koji živi na prostorima Zapadnog Balkana, dok su s druge strane imali oponente u dinastiji i na dvoru koji su bili projugoslovenski orijentisani.

Karanović ne dovodi u pitanje nacionalnu čast i patriotska osećanja Crnorukaša, već ističe da je taj period istorije nemoguće posmatrati samo iz jednog ugla. Srpski oficirski kadar i srpska vojska oduvek su bili za uzor i uživali su puno poverenje naroda.

Međutim, uživajući privilegije u vreme vladavine kralja Milana, jedan deo vojske je i kasnije negovao utisak o vlastitom prevashodstvu i neprikosnovenom pravu na odlučujuću reč u političkim pitanjima. Upravo to je bila naznaka zavereničkih događaja. Postojanje organizacije vojnog karaktera, koja pritom ima političku moć, srž je problema koji dovode u pitanje državu i državno uređenje koje je u Srbiji razvijano po ugledu na najrazvijenija evropska društva.

Kompletno predavanje istoričara Ognjena Karanovića na temu „Crna ruka – srpsko lice časti ili propasti?“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!