KRUŠEVLJANI ZABORAVILI SVOG HEROJA ZAKIĆA: Ravno 80 godina od pogibije gotovo izbledelo sećanje na nekada slavljenog partizanskog borca

S. BABOVIĆ

23. 02. 2022. u 11:00

DUGO slavljenog heroja Drugog svetskog rata, Miloja Zakića (1912-1942), na današnji dan, kada se navršava 80 godina od njegove pogibije, u Kruševcu se sećaju samo članovi Udruženja penzionera koje nosi njegovo ime. I po njemu se danas u njegovom rodnom Kruševcu gotovo više ništa ne zove.

КРУШЕВЉАНИ ЗАБОРАВИЛИ СВОГ ХЕРОЈА ЗАКИЋА: Равно 80 година од погибије готово избледело сећање на некада слављеног партизанског борца

Bista u dvorištu rodne kuće / Foto S. Babović

Popularno šetalište "Zakićeva" preimenovano je u Ulicu Majke Jugović, novo ime dobila je i Mesna zajednica "Miloje Zakić", na čijoj je teritoriji rođen, pa se sada zove po selu Malo Golovode. Nešto ranije je i industrija koja je Zakićevo ime ponela 1953, "prekrštena" u "Trajal", a novi naziv dobila je i škola u okolini grada.

- Najžalije nam je što su mu uzeli Zakićevu ulicu, koja je decenijama nosila njegovo ime. Kuršumlija, gde je poginuo, još ima školu sa Zakićevim imenom, Mesnu zajednicu, ulicu, ustanove - kaže Žarko Ranković, predsednik Udruženja penzionera "Heroj Miloje Zakić" i dodaje da su iza Miloja ostale supruga Nada i ćerke Smilja, Ljilja i Mira koje su se posle rata odselile u Beograd.

Sedište Udruženja je prekoputa skromne seljačke kućice Miloja Zakića. Žarko povremeno pokosi travnjak u dvorištu gde je bista heroja, a travnjak nekada, po pozivu, srede i gradski komunalci.

- Krov na kući je popravljen 2008, a pomogli su i "Trajal" i naša MZ - kaže Milan Vikajlović, sekretar MZ Malo Golovode.

Ključeve od kućice čuva blagajnik Slobodan Pavlović.

- Miloje je poticao iz skromne, siromašne porodice, bio je radan, inteligentan dečak, odličan đak, a dok je kasnije bio pitomac u Pirotehničkoj školi "Obilićevo", podučavao je decu iz imućnijih porodica. Rodnu kuću danas održavamo samo mi, uz pomoć MZ - priča Slobodan.

"Zakićevci" otključavaju dom svog heroja kada neko poželi da ga vidi. Kapije su širom otvorene u vreme kada članovi Subnora, sa prijateljskim udruženjima na Dan oslobođenja Kruševca, 14. oktobra, polože venac. Cveće se polaže i 17. juna, na dan rođenja Miloja Zakića i 23. februara, na dan njegovog stradanja.

Članovi udruženja penzionera čuvaju uspomenu na zemljaka / Foto S. Babović

O čoveku čije se ime slavilo u komunizmu, sada se može čitati uglavnom u enciklopedijama i istorijskim udžbenicima Jugoslavije. Zapisano je da je član KPJ postao 23. maja 1935, da je isteran iz "Obilićeva", kako se ranije zvala moćna vojna industrija pre nego što je kasnije ponela njegovo ime, kao i da je više puta hapšen i isleđivan. Navodi se i da se "priključio NOB-u" 22. jula 1941. u Rasinskom partizanskom odredu...

Rodnom selu se nikada više nije vratio. Kuća je danas mali spomen-muzej sa dve odvojene prostorije.

MALI MUZEJ NA PERIFERIJI

KUĆA Miloja Zakića u Malom Golovodu, od 2019. je u zvaničnoj ponudi Turističke organizacije grada Kruševca (TOK). U Udruženju su ponosni što je sa nekoliko fotografija i rečenicom o učesniku NOB i narodnom heroju Jugoslavije, spomen-kuća sa postavkom predstavljena i na zvaničnom sajtu TOK, a ima je i na jednoj turističkoj mapi grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini