HRONIČAR SRBIJE IZMEĐU DVA SVETSKA RATA: Istorijski arhiv Smedereva otvorio je lični fond novinara i diplomate Milana J. Stojimirovića

J. ILIĆ

22. 02. 2022. u 13:00

MILAN Jovanović Stojimirović, srpski novinar, diplomata, upravnik Arhiva Srbije, hroničar starog Beograda, po mnogima jedna od najznačajnijih ličnosti između dva svetska rata, mnogo je dao rodnom Smederevu, a čini se, malo dobio zauzvrat.

ХРОНИЧАР СРБИЈЕ ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА: Историјски архив Смедерева отворио је лични фонд новинара и дипломате Милана Ј. Стојимировића

Postavka u Arhivu Smedereva, Foto N. Živanović

Poslenici kulture žele to da promene, pa su otvorili brižljivo čuvana dokumenta iz njegovog ličnog fonda koja svedoče o društvenom, kulturnom i političkom životu Kraljevine Jugoslavije.

U smederevskom Istorijskom arhivu organizovana je promocija i izložba fotografija i dokumenata iz nove publikacije "Milan S. Jovanović, iz Ličnog fonda" koju su priredile dr Danijela Milošević i Neda Mirić.

- Fond sadrži obimnu foto-dokumentaciju sa više od 700 fotografija, a značajan broj njih prati kulturni, umetnički, naučni i politički život u Jugoslaviji dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka - kaže Danijela Milošević, direktorka Istorijskog arhiva Smedereva.

Stojimirovićev lični fond u Arhivu sastoji se od 15 kutija građe. Značajan deo čini zbirka od 742 fotografije, a u publikaciji su, u četiri celine, predstavljene 104.

Milan J. Stojimirović bio je jedini Smederevac koji je pre Drugog svetskog rata imao privatne umetničko-istorijske kolekcije, i jedini koji je posle rata zaveštao legat Muzeju u Smederevu.

- Muzej počiva na temeljima onih zbirki koje je u međuratnom periodu kolekcionirao upravo Milan S. Jovanović. Ne postoji ličnost u Smederevu koja je u tom periodu imala bogatije kulturno-istorijske zbirke - objašnjava dr Snežana Cvetković, viši kustos Muzeja u Smederevu.

Milan J. Stojimirović, Foto Vikipedija

Radnu biografiju ovog Smederevca čini niz odgovornih poslova u štampi u Srbiji, Berlinu, Bernu, Skoplju... Odlikovan je više puta, između ostalih, Ordenom Svetog Save III reda, Ordenom Belog lava i Legijom časti. Bio je glavni urednik dnevnog lista "Obnova" (Beograd) 1941, a od te do 1944. godine direktor Državne arhive u Beogradu.

Zbog uredništva i pisanja u listu "Obnova" po završetku rata, 1946, proglašen je za narodnog neprijatelja, osuđen na 15 godina zatvora sa prinudnim radom i 10 godina gubitka građanskih i političkih prava po izdržanoj kazni. Konfiskovana mu je gotovo celokupna imovina u Beogradu i Smederevu. Posle sedam i po godina izašao je iz zatvora i do smrti pisao za beogradske listove i magazine pod pseudonimima, ali i prikupljao građu za Jugoslovenski leksikografski zavod.

Aleksandar I i Karol II, Foto N. Živanović

RUKOPISE ZAVEŠTAO MATICI SRPSKOJ

TESTAMENTOM 1964. godine Milan Jovanović Stojimirović je zaveštao legat smederevskom Muzeju koji čine trideset i četiri predmeta: vredne umetničke slike, dve skulpture, stilski pisaći sto kneza Mihaila Obrenovića i nekoliko predmeta primenjene umetnosti. Narodnoj biblioteci u Smederevu poklonio je više hiljada knjiga, a celokupnu rukopisnu ostavštinu zaveštao je Matici srpskoj u Novom Sadu. Najpoznatije njegovo delo ovdašnjoj javnosti je "Siluete starog Beograda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori