REČI MIROSLAVA PERIŠIĆA O LJUBI POPOVIĆU: “Istražujte, pišite, objavljujte, deco ne gubite vreme, sedite na blagu”

Novosti onlajn

21. 02. 2022. u 18:21

BILA je to decenijama adresa za svakog mladog istoričara i istraživača koji je prvi put kretao u dugogodišnja istraživanja za magistarski rad ili doktorsku disertaciju, navodi istoričar Miroslav Perišić u svom osvrtu na lik i delo arhiviste Ljubodraga Popovića.

РЕЧИ МИРОСЛАВА ПЕРИШИЋА О ЉУБИ ПОПОВИЋУ: “Истражујте, пишите, објављујте, децо не губите време, седите на благу”

foto: Arhiv Srbije

"Veliki poznavalac arhivskih fondova, posvećenik struci, istoričar, arhivist, dokumentarista, stariji dobronameran kolega uvek spreman da uputi u zamršene tajne arhivskih kutija najčešće se od svih arhivista, svojim karakterističnim korakom pojavljivao u hodniku Arhiva kad god je trebalo istraživaču da pomogne, strpljivo popriča, skrene pažnju na neki dokument ili podatak, ohrabri ga ili uveri da dokumenata ima i kada se čini da ih nema.

Svoje znanje i iskustvo je rado prenosio drugima. Svi nose takvu sliku Ljube Popovića. Takvog sam ga upoznao i ja kada sam prvi put kao istraživač zakoračio u zgradu Arhiva Srbije 1988. godine. Ulivao je samopouzdanje kada ga je istraživaču ponestajalo, tačno je znao ko se kojom temom bavi, razgovor s njim tekao je u nastavcima onoliko dugo koliko je trajalo i istraživanje. Ljuba je činio da se početnik u istraživanjima ne oseti usamljenikom u zgradi i među ljudima koji su ulivali strahopoštovanje.

Nekako smo se svi svikli na to da i kada je izgledalo da ponestaje dokumenata i podataka ne prevlada osećaj da smo prepušteni sami sebi jer tu je Ljuba. Nepogrešivo je znao u kom fondu bi još nešto moglo da se nađe, kao i šta od dokumenata nije sačuvano, a to nisu mala znanja.

Arhiv i arhivistika za Ljubu su bili način života. Takav odnos prenosio je i na mlađe arhiviste. “Istražujte, pišite, objavljujte, deco ne gubite vreme, sedite na blagu” - bio je njegov suštinski najznačajniji trajni savet i poruka mlađima koji su profesionalno zakoračivali u svet dokumenata i arhivistike. To je zakonitost i pretpostavka posla kojim se bavio, kojem je bio do poslednjeg dana posvećen a nama ostaje da mlađe učimo Ljubinim rečima.

Ljubu su znale generacije arhivista i istoričara u Jugoslaviji. I stariji kao i današnje generacije. Mi u Arhivu Srbije znamo da Ljuba Popović iako poodavno u penziji zapravo nikada sebe nije penzionisao. Arhiv je bio njegova kuća i kada više nije bio formalni član kolektiva. Sve do pre nekoliko dana viđali smo ga u Arhivu. A i Srbija i Jugoslavija su ga znali ne samo zato što je bio vrstan arhivista, što je pripadao najužem krugu srpske i jugoslovenske arhivističke elite, već i zato što je učestvovao na brojnim naučnim konferencijama, neumorno pisao, objavljivao i govorio na razne teme. 

Danas ga ispraćamo zahvalni za sve što je učinio za Arhiv Srbije i za mnoge od nas pojedinačno. Ovih dana od kada je stigla tužna vest slušao sam jednu istu rečenicu od istoričara i arhivista: “Ljuba mi je mnogo pomogao u istraživanjima za moju temu”.

Ljuba Popović, arhivski savetnik, istoričar, profesor arhivistike, autor knjiga, naučnih i stručnih radova, učitelj…

Slava mu!", zaključuje Perišić. 

BONUS VIDEO:

IZA KULISA SRPSKE "DINASTIJE": Ovde se snima naša verzija popularne serije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)