DAN KAD SU TERORISTI OVK UBILI 12 LJUDI: Napad na autobus „Niš ekspresa“ 21 godinu bez kazne, među stradalima i dvogodišnji Danilo (FOTO)

D. Z.

16. 02. 2022. u 22:31

NA današnji dan pre dvadeset i jednu godinu dogodio jedan od najmonstruoznijih zločina na Kosovu i Metohiji, u kome je, prilikom bombaškog napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje raseljenih Srba.

ДАН КАД СУ ТЕРОРИСТИ ОВК УБИЛИ 12 ЉУДИ: Напад на аутобус „Ниш експреса“ 21 годину без казне, међу страдалима и двогодишњи Данило (ФОТО)

Foto: KFOR

Tim povodom oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja opominje da je ovaj zločin i dalje bez kazne i traži da se ponovo otvori istraga ovom zločinu.

- U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić koji je imao samo dve godine. Svi su tog dana krenuli iz centrlne Srbije u Gračanicu, da obeleže Zadušnice i posete grobove najmiljih -ističu iz Kancelarije za KiM.

Dodaju da više od dve decenije počinioci i nalogodaci ovog krvavog zločina nisu pronađeni i kažnjeni. Zločin u Livadicama, kako navode iz Kancelarije za KiM ,pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva.

- Međutim, najgore od svega je što je ideologija koja je dovela do zločina u Livadicama i danas živa i ogleda se u svakodnevnim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve u pokrajini. Obeshrabruje i činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu. Ovo je mrlja i na licu međunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrđuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika KFOR-a.-dodaje se dalje u saopštenju Kancelarije za KiM.

Apeluje se pre svega na međunarodne misije na terenu, da ponovo otvore istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela. To bi bio čin odgovornosti, kako prema porodicama nastradalih, tako i prema budućnosti.

I dok iz Kancelarije za KiM ističu da Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da insistira na zahtevima da se kazne i osude zločinci, danas je u crkvi svete Petke u Lapljem selu i na lokalnom groblju održan pomen nevino nastradalim putnicima Niš-es+kspresa u Livadicama kod Podujeva.

Tužna 21. godišnjica napada na srpski autobus

I manastir Visoki Dečani podsetio je na 21-godišnjicu bomšakog napada na srpski autobus u Podujevu kao i činjenicu da je glavno osumnjičeni oslobođen svih optužbi.

-Danas je tužna 21. godišnjica bombaškog napada na srpski autobus koji je dovezao hodočasnike na Kosovo (2001). Poginulo je 12 ljudi, 43 su povređena. Glavni osumnjičeni kosovski albanac F.E. je prvo osuđen na 40 godina zatvora od strane suda i godinu dana nakon oslobođen svih optužbi - navodi se u objavi na zvaničnom Tviter nalogu manastira Visoki Dečani na Tviteru uz objavljene fotografije autobusa nakon bombaškog napada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)