DVA PUTA MU PRESAĐENA PLUĆA, SAD POBEDIO I KORONU: Neverovatna priča o pacijentu sa VMC Karaburma

Novosti online

10. 02. 2022. u 09:39

U VOJNOJ bolnici Karaburma više nema slobodnih mesta. Danima koliko prime, toliko pacijenata i otpuste.

ДВА ПУТА МУ ПРЕСАЂЕНА ПЛУЋА, САД ПОБЕДИО И КОРОНУ: Невероватна прича о пацијенту са ВМЦ Карабурма

Foto S. Babović

Pored velikog broja zaraženih o kojima zaposleni svakodnevno brinu, skoro su imali i nesvakidašnji slučaj. U toj zdravstvenoj ustanovi lečili su i pacijenta kome su dva puta presađena pluća, a borio se i sa korona virusom.

Komandant ove zdravstvene ustanove docent Ivo Udovičić objašnjava da je to raritet, jer je to jedan od retkih primera u svetu da su pacijentu dva puta presađena pluća.

- Imali smo pacijenta koji je primljen kod nas pre dvadesetak dana, dva puta transplantirana pluća i to je bio veliki izazov za sve nas. Mi smo morali njega da lečimo multidisciplinarno. Tu je poseban problem, oni su na trojnoj jakoj imunosupresivnoj terapiji i tu smo bili zabrinuti – ne smemo mu ukidati imunosupresivnu terapiju da ne bi odbacio organ, a moramo ojačati imunitet da bi se izborio sa virusom - kaže Udovičić.

Ističe da je na sreću taj pacijent završio lečenje u Vojnoj bolnici Karaburma i sada je na VMA na daljem oporavku i da je dobro.

"VMC Karaburma puna od početka januara"

Naglašava da je Vojna bolnica Karaburma od početka ovog talasa, od početka januara, puna.

- Situacija je takva da sve ono što u toku dana otpustimo, toliko pacijenata i primimo. Veliki je pritisak i na jedinicu intenzivne nege. Ovaj talas se neće meriti po broju novozaraženih pacijenata, ovaj talas će se pamtiti i meriti po broju onih koji su hospitalizovani, onih koji su u jedinici intenzivne nege i, nažalost, po broju preminulih - ističe Udovičić.

Navodi da je od početka talasa u toj bolnici uglavnom starija populacija – prosek godina je preko 70.

- To zahteva zaista velike napore medicinskog kadra oko nege ovih pacijenata - dodao je Udovičić.

Tu su pacijenti od 55 do 95 godina, a Udovičić kaže da su svi oni uglavnom sa teškom kliničkom slikom.

- To su pacijenti koji imaju dosta pridruženih bolesti, ovaj virus pogoršava njihove pridružene bolesti samim tim što izaziva pneumoniju i sistemsku bolest - navodi doktor i dodaje da je posebno teška nega tih pacijenata.

Pored toga, kako kaže, pacijenti u prethodnom periodu nisu imali priliku da kontrolišu svoje bolesti. "Zaista, situacija je teška i zabrinjavajuća", naglašava on.

Udovičić objašnjava da kako virus mutira, vakcina slabi vremenom, a ona posebno slabije deluje na starije pacijente sa drugim komorbiditetima.

- Intenzivna nega je puna, to su uglavnom stariji pacijenti sa dosta pridruženih bolesti. Sada nam je broj vakcinisanih i nevakcinisanih u intenzivnoj nezi pola-pola, a što se tiče ostatka bolnice, uvek bolje prolaze oni koji su vakcinisani - dodaje Udovičić.

"Stelt izaziva sličnu kliničku sliku kao omikron"

Govoreći o stelt omikronu, kaže da već znamo da je zarazniji, ali da izaziva sličnu kliničku sliku kao i omikron.

Naglašava da je opet na udaru starija populacija, jer se kod mlađih ljudi ovaj virus ponaša kao virus gripa.

- Ali mi to ne možemo da shvatimo olako, jer se u starijoj populaciji ponaša kao opasan virus - ističe Udovičić.

Na pitanje šta očekuje da će se desiti posle stelt omikrona, nova mutacija ili smirivanje situacije ili kraj, Udovičić kaže da smo videli da virus mutira, ali da smatra da on iscrpljuje svoj i evolutivni i biološki potencijal i da prelazi u blaže forme.

- Naravno, moramo u svakom trenutku biti oprezni da nas ne iznenadi - zaključio je Udovičić.

BONUS VIDEO: KOVID BOLNICA U KRUŠEVCU: Obrada krvi kod testiranja na koronu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas