DOKTOR TIODOROVIĆ O MERAMA KRIZNOG ŠTABA: Otkrio da li će biti uvođenja novih pravila, govorio i o stelt omikronu

Novosti online

10. 02. 2022. u 09:12

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da aktuelne mere za sprečavanje širenja virusa korona moraju da ostanu na snazi i dodao da nema potrebe za uvođenjem novih pravila.

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ О МЕРАМА КРИЗНОГ ШТАБА: Открио да ли ће бити увођења нових правила, говорио и о стелт омикрону

Foto: Arhiva VN

Tiodorović je rekao da još uvek ne postoje jasne studije i potpuni uvid u omikron, a ni u novu stelt verziju, te da je teško prognozirati da li će se pandemija završiti do juna ili do kraja godine, piše Blic.

- Kratko je vreme da se može zaključivati bilo šta posebno, ali ipak možda možemo reći da sa ovim sojevima ulazimo u neku završnicu - rekao je Tiodorović.

Navodi da će korona vremenom postati endemska pojava, što znači da neće biti opasna za neke ljude, napominjući da moraju biti na oprezu svi kojima je imunitet u padu.

Tiodorović je rekao da ne postoje neke bitne razlike između stelta i originalnog omikrona i dodao da kod većine ljudi dominiraju lakše kliničke slike.

- Dominiraju lakše kliničke slike, mnogi to prebole na nogama, ili čak prođe sa nekom lakšom kliničkom slikom u kućnim uslovima - kaže Tiodorović.

Sa druge strane, ističe Tiodorović, kod hroničnih bolesnika može doći do komplikacija, što se, kaže, vidi po broju umrlih na dnevnom nivou.

- Moramo voditi računa o ljudima koji imaju hronična oboljenja, o tome mladi treba da razmišljaju kako ih ne bi zarazili - rekao je Tiodorović.

BONUS VIDEO: KOVID BOLNICA U KRUŠEVCU - Obrada krvi kod testiranja na koronu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TOPLA DOBRODOŠLICA PRELEPOG KEMERA: Ako vas je jesen iznenadila, mi znamo gde je još uvek idealno vreme za letovanje