DOPRINOSI VEĆI ZA GOTOVO DEVET ODSTO: Važno za građane koji samo uplaćuju staž

V. N.

10. 02. 2022. u 13:52

ZA sve one koji sami uplaćuju doprinose za PIO od prošlog meseca važe nove osnovice koje su za 8,72 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

ДОПРИНОСИ ВЕЋИ ЗА ГОТОВО ДЕВЕТ ОДСТО: Важно за грађане који само уплаћују стаж

Foto P. Milošević

Građani mogu da se opredele za jedan od 13 ponuđenih iznosa osiguranja i to nezavisno od stručne spreme koju imaju.

Prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica je 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 30.880, a najviša pet proseka, odnosno 441.140 dinara. Doprinos za PIO je 25 procenata, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu kretati u rasponu od 7.720 do 110.285 dinara.

Svi iznosi za 2022. su dostupni građanima na sajtu fonda i na oglasnim tablama u filijalama. Kada se opredele za određenu osnovicu, po osnovu člana 15 Zakona o PIO, osiguranici najkasnije do 15. u mesecu moraju da uplate novac za prethodni. Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu molbu za prestanak uplate.

Pravo na ovaj vid osiguranja imaju svi oni koji su van osiguranja, odnosno nezaposleni, studenti, domaćice, đaci...pod uslovom da su stariji od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u našoj zemlji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i da nije nastupio neki od slučajeva po osnovu kojih se ostvaruje pravo, kao što su sticanje uslova za starosnu penziju i invalidnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)