PRAVDA POBEDILA: UNDP i EU obustavili rad na kući DŽafera Deve u južnoj Mitrovici

D.Zečević

08. 02. 2022. u 20:25

ORGANIZACIJA UN za razvoj država i tertorija UNDP sa Kancelarijom EU na Kosovu obustavio je radove započete na restauraciji kuće Džafera Deve, naciste i kolabracioniste u Drugom svetskom ratu u južnoj Mitrovici.

ПРАВДА ПОБЕДИЛА: УНДП и ЕУ обуставили рад на кући Џафера Деве у јужној Митровици

Foto: Arhiva Novosti/UNDP Facebook

Naime, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima Agencija Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana.

- U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica-navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. Istovremeno se dodaje da “UNDP i Evropska unija oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama“.

- Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija - dodaje se upomenutom saopštenju dostavljenom medijima iističe da su “projekti kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završili radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu“.

Inače, radovi na restauraciji kuće Džafera Deve u južnoj Mitrovici započeti su protekle sedmice kroz projekat EU koji sprovodi UNDP ali su reakcije pre svega srpskih medija , ali i diplomatskih predtsavništava na Kosovu bile žestoke tako da su radovi na restaurciji pomenutog objekta obustvljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić