VOJNA STRUKA OD DANAS NAUČNA DISCIPLINA: Kadeti će sticati naziv "diplomirani oficir", "master oficir" i "doktor vojnih nauka"

Tanjug

07. 02. 2022. u 16:24

REKTOR Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović izjavio je da je Konferencija univerziteta priznala vojnoj struci status nauke i uvrstila je u društveno-humanističke nauke.

ВОЈНА СТРУКА ОД ДАНАС НАУЧНА ДИСЦИПЛИНА: Кадети ће стицати назив дипломирани официр, мастер официр и доктор војних наука

Foto D. Milovanović

On je naglasio da su time stvoreni uslovi za izmenu stručnih, akademskih i naučnih naziva u oblasti vojnih nauka.

- Naši kadeti će završetkom četvorogodišnjih osnovnih studija sada sticati naziv ‘diplomirani oficir‘, posle jednogodišnjih master studija postaju master oficir, a nakon završetka trogodišnjih doktorskih studija stiču naučni naziv doktor vojnih nauka - rekao je general Radovanović za najnoviji broj časopisa „Odbrana“.

Načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević istakao je da je to jedna od najznačajnijih novina na Vojnoj akademiji, koja će sada pokrenuti nove studijske programe master i doktorskih studija vojnih nauka.

- Akreditacijom master i doktorskih studija, uz prethodnu akreditaciju osnovnih akademskih studija Kopnene vojske, zatvara se krug školovanja u oblasti vojnih nauka i otvara mogućnost sticanja zvanja master i doktora vojnih nauka za one predmete koji predstavljaju srž obrazovanja oficira i koji se u Srbiji jedino izučavaju na Vojnoj akademiji - naglasio je pukovnik Blagojević.

On je naveo da je će druga novina od naredne školske godine na Vojnoj akademiji biti uvođenje studijskog programa ekonomija odbrane, na kome će se školovati budući oficiri intendantske i finansijske službe.

Konkurs za upis u na Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu počinje 15. februara i trajaće do 31. marta.

BONUS VIDEO: 

ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)