PRAVA SPC NA KiM STVAR NEČIJE VOLJE: Eparhija raško- prizrenska zabrinuta zbog statusa zemlje manastira Visoki Dečani

D.Zečević

06. 02. 2022. u 16:48

EPARHIJA raško prizrenska saopštila je da SPC sa velikom zabrinutošću već nekoliko meseci prati izjave koje dolaze od strane najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini, a koje se tiču statusa zemlje manastira Visoki Dečani, odnosno sudske odluke da se ovoj svetinji vrati 24 hektara imanja i drugih sudskih sporova oko imovine ove svetinje.

ПРАВА СПЦ НА КиМ СТВАР НЕЧИЈЕ ВОЉЕ: Епархија рашко- призренска забринута због статуса земље манастира Високи Дечани

Foto D. Zečević

Dok podsećaju da su neistine povodom sudske presude oko imovine ove svetinje iznosili kako kosovski premijer Aljbin Kurti, predsednik Skupštine Glauf Konjufca i drugi albanski političari kao i predstavnici opštine Dečani, iz eparhije ističu da je podrivanje sudskih presuda u javnosti od strane političara u ovom slučaju bez presedana u širem regionu.

-Jedini smisao obraćanja svih ovih zvaničnika vidimo u tome da za Srpsku Pravoslavnu Crkvu na prostoru Kosova i Metohije ne važe bilo kakvi zakoni ili sudske odluke. Po rečima jednog od zvaničnika, sprovođenje ove odluke bi izazvalo „lančanu reakciju gde bi moralo da se popušta Crkvi i po drugim pitanjima“. To znači da su prava Srpske Pravoslavne Crkve na ovom području stvar nečije dobre volje, a ne sistema koji bi morao da bude temelj svakog društva, i da deluje isto prema svima, što je, uostalom više puta istaknuto od najviših međunarodnih predstavnika koji su apelovali na poštovanje zakona i sudskih odluka-ističe se u saopštenju eparhije raško-prizrenske u kojem podseća da je sudski postupak za povraćaj manastirskog imanja trajao šesnaest godina pred kosovskim sudovima.

Za vreme tog postupka, podsećaju, manastir Visoki Dečani je trpeo pretnje, fizičke i oružane napade,organizovane proteste, pokušaje blokiranja pristupa manastiru ali i klevetničkom kampanjom ,koja, kako opominju iz eparhije, ne bi mogla da se uporedi sa bilo kakvom propagandom nakon Drugog svetskog rata.

-Za vreme tog postupka, svako pravno pitanje je detaljno obrađeno, pred svim sudskim instancama a postupak su sve vreme pratili i međunarodni predstavnici na ovom prostoru i njihovi pravni timovi. Verujemo da ne postoji postupak od 2000. godine koji je toliko praćen, i koji se ovoliko politizuje od strane lokalnih institucija-ističe se u saopštenju eparhije raško prizrenske i dodaje da čak i nakon takvog postupka, lokalne institucije već šest godina odbijaju da sprovedu presudu u katastru i pored ogromnih nastojanja da se odluka Ustavnog suda izvrši, jer je po svojoj prirodi konačna i neopoziva. Ovakvo postupanje, prema mišljenju eparhije raške prizrenske nije samo odraz stanja u kom se nalaze kosovske institucije, već i otvorene diskriminacije prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi kao i da ovakvo postupanje jasno govori i kakva bi bila sudbina naše Crkve na ovom prostoru ukoliko bi u celosti bila prepuštena na milost i nemilost vlastima u Prištini, iz koje god političke grupacije da dolaze.

Bažno da se sudska presuda izvrši

-Naša Eparhija očekuje da će se sudska odluka svakako izvršiti, ali sve teškoće oko tog pitanja, i opstrukcija vladavine prava koja traje godinama pokazuje da suštinski problemi ostaju i samo je pitanje vremena kada mogu biti otvoreni na drugom mestu. Zato, iako je važno da se sudska presuda izvrši, još je važnije da se nađu dugoročna rešenja kako da se dalja diskriminacija spreči i efikasno zaštite prava SPC i njene imovine -ističe se u saopštenju epearhije raško -prizrenske i navodi da komentarisanje pravosnažnih sudskih presuda i stvaranje konfuzije u javnosti dodatno ugrožava bezbednost SPC, njenih svetinja, sveštenstva, monaštva i vernika i u suprotnosti je sa svim međunarodnim standardima.

BONUS VIDEO: GAZIMESTAN: Epicentar srpske istorije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)