BLAGO SVETOG SAVE: Svečana akademija u Beogradu u čast dana srpskog prosvetitelja (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 01. 2022. u 20:17

U SRBIJI se danas obeležava Savindan, a tim povodom je u Kombank dvorani održana i tradicionalna Svetosavska akademija "Blago Svetog Save".

БЛАГО СВЕТОГ САВЕ: Свечана академија у Београду у част дана српског просветитеља (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. Anđela

Prisustvuju patrijarh srpski Porfirije, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić kao domaćin poželeo je dobrodošlicu svima. 

- Danas stojim pred svima vama zahvalan da se održi kontinuitet obrazovanja i u vreme pandemije. Znanje je pokretač u svim oblastima, od poljoprivrede, kulture, sporta, religije, politike... Istorija pokazuje da smo oduvek imali pojedince koji su na temelju svog znanja uspevali da razumeju trenutak u kojem se nalaze - rekao je Ružić.

Patrijarh Porfirije čestitao je jedan od najvećih crkvenih i porodičnih praznika.

- Braćo i sestre, draga duhovna deco, Sveti Sava je rekao: Čedo moja bogoljubljena, mi koji smo primili od Gospoda besmrtnu veru, toliki dar da ne umremo nikada, dužni smo da dvorimo svagda besmrtna dela u Hristu.

Foto: M. Anđela

- Svetitelj nas podseća da se staramo o bližnjima jer su nam bogom dati da se ne bi smo izgubili u samoći ili utopili u smrtonom moru egoizma. Savina vera isceljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje i nikada ne upiremo prstom tražeći u njima krivce. Da u odnosu sa našim komšijama, ma kojoj veri i narodu pripadali, negujemo iskreno prijateljstvo koji neće moći da ugroze ispada pojedinaca bilo koje strane - dodao je patrijarh Porfirije.

Foto: M. Anđela

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić takođe je čestitala Savin dan.

- Kada je 1192. godine jedan mladi plemić otišao na Svetu goru i zamonašio se, istorija nije dobila samo svog najvećeg duhovnika i svog sveca, već mnogo više od toga, dobila je najsjajniji primer o tome kako se bira, baš kao što je Rastko Nemanjić izabrao između puke moći i vlasti i onoga što se zove uzdizanje čitavog jednog naroda. Svetitelj kojeg danas slavimo izabrao je ne da vlada, da upravlja Zahumljem, i celom državom koju je stvarao njegov otac, nego da narod te države uči, da mu donese znanje, da ga nauči vrednostima, da mu ucrta put, onaj koji i danas idemo. Od Rastka Nemanjića, Svetog Save, polazi naša nacionalna ideja o veri i prosvećenosti, ideja o tome da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva, ideja o tome da se veličina dostiže znanjem, ideja o onoj sigurnosti i onom napretku do kojih možemo stići sami - rekla je premijerka Brnabić.

Foto: M. Anđela

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, a obeležavaju ga i Srpska pravoslavna crkva i vernici.

Sveti Sava smatra se jednim od najznačajnih ličnosti srpske istorije. Bio je prvi arhiepiskop, prosvetitelj, tvorac zakonodavstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna