KULT KRALJA STEFANA DEČANSKOG: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

VN

21. 01. 2022. u 19:41

KAO i 2021. u kojoj je važnim godišnjicama i jubilejima posvetio veliki broj tribina, dr Boris Stojkovski ističe da je to praksa koja će se nastaviti i u 2022. godini, počevši od sedamstogodišnjice krunisanja i dolaska na presto Stefana Dečanskog.

KУЛТ КРАЉА СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto KCNS

Na Bogojavljenje, dakle, samo dva dana pre tribine, navršilo se sedam vekova od ovog značajnog događaja. Osvetljavajući lik i delo Milutinovog sina kroz porodičnu i političku istoriju, dr Stojkovski ukazao je na čvorišna mesta u životu vladara koji je u narodu stolećima unazad poznat kao sveti kralj.

Prezentovane fotografije insignija, manastira, fresaka i umetničkih radova posvećenih detaljima iz života Stefana Dečanskog, ilustracija su značajnog kulta koji je duboko ukorenjen u tradiciji srpskog naroda.Brojni sukobi, ne samo sa protivnicima, već i oni unutarfamilijarni zbog prava na presto, obeležili su i u velikoj meri odredili sudbinu ovog vladara.

Dr Stojkovski navodi da je srednjovekovni hagiograf Grigorije Camblak, autor „Žitija Stefana Dečanskog", u velikoj meri zaslužan za slike koje su o Dečanskom danas zastupljene u srpskoj književnosti i kulturi. Oslepljivanje i čudo vezano za povratak vida, carigradsko izgnanstvo, brakovi, bitka kod Velbužda, mogućnosti oceubistva koje je navodno počinio car Dušan, Visoki Dečani – samo su neke od tema kojima je dr Stojkovski posvetio pažnju, obrazujući oko njih priču o jednom od najznačajnijih srpskih srednjovekovnih vladara.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Kralj Stefan Dečanski – ličnost i kult (povodom sedam vekova od krunisanja)" na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

REČI KOJE KIDAJU DUŠU: Matej Periš ispraćen uz pesmu Olivera Dragojevića