KORONA NAPADA DECU: Polovina mališana koji dođu na pregled pozitivna na covid 19, obratite pažnju na ove simptome

Novosti online

07. 01. 2022. u 21:26

DRASTIČAN skok broja zaraženih korona virusom puni kovid ambulante, građani negde i više od 10 sati stoje u redovima, međutim, virus ne štedi ni decu te su pojedine, poput dečje ambulante u Zemunu nakon novogodišnjih praznika pune.

КОРОНА НАПАДА ДЕЦУ: Половина малишана који дођу на преглед позитивна на covid 19, обратите пажњу на ове симптоме

Foto PU "Savski venac"

Novi soj korona virusa - omikron očigledno je da brže napada i oslabljuje organizam i da ne štedi ni decu, potvrđuju za „Blic“ i u Domu zdravlja „Palilula“.

Prema rečima direktora ovog DZ, dr Aleksandra Stojanovića, ima dosta pozitivne dece, a najveći problem je što su deca veliki prenosioci pošto nisu vakcinisana.

- To su deca od 5 do 12 godina, tako da od dve trećine pozitivnih odraslih, jedna trećina su deca. Simptomi su slični kao kod odraslih, nisu prenaglašeni, a za sada nisu registrovane nikakve komplikacije - kaže dr Aleksandar Stojanović.

Simptomi omikrona su takvi da ne zahtevaju hospitalizaciju u većem broju, ali problem je taj što je ovaj soj virusa 20 puta virulentniji od delta soja, dodaje doktor.

Kako nezvanično saznajemo, u dečjoj kovid ambulanti u Zemunu posle novogodišnjih praznika tokom jednog pre podneva lekar pregleda i više od 70 mališana, a više od polovine njih je pozitivno na koronu.

U Domu zdravlja „Savski venac“ trenutno je situacija malo drugačija, odnosno, prema rečima direktora ovog DŽ i koordinatora vakcinalnog punkta na Sajmu dr Zorana Bekića „deca za sada u ovom talasu nisu u fokusu kao što su bila krajem oktobra“.

- U Domu zdravlja „Savski venac“ smo imali krajem oktobra oko 20 i do 25 dece koja su bila pozitivna svaki dan. U poslednje vreme brojevi su znatno manji, imamo jedno do dvoje dece i to se nije menjalo duži period. Sada je raspust i na svu sreću, pošto su škole mesta masovnog okupljanja, pretpostavljam da deca neće biti u fokusu kao što su odrasli ljudi, pre svega mladi koji, s jedne strane nisu dobro imunizovani, a omikron soj se širi pet puta brže – kaže dr Zoran Bekić.

Prema njegovim rečima „ne pridržavamo se propisa i epidemioloških mera, posebno mladi“.

- Postoje mesta masovnih okupljanja, utakmice, proslave, bio je doček, i to su sve stvari koje su mogle da uzrokuju skok kod odrasle populacije, dok kada su deca u pitanju, bar u DŽ „Savski venac“ ti borjevi nisu za sada alarmantni – kaže dr Bekić.

Napominje da klinička slika kod dece nije izražena, ali da to ne znači da se to neće promeniti vrlo brzo zato što kod korone ne možemo nikada biti sto odsto sigurni šta nas očekuje.

Simptomi

- Za sada su kliničke slike kod dece slične kao kod odraslih. To su kašalj, temperatura, deca se žal na bol u telu, mada je mnogo više temperatura i kašalj. Pojedina deca se žale na glavobolju, umor, a najčešće imaju bol u grlu i curenje iz nosa – zaključuje.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA ČETVRTAK 18. AVGUST: Još ništa od osveženja, danas do 37 stepeni