NA POČETKU SMO ŠESTOG TALASA KORONE Dr Kon upozorio: Posle praznika se očekuje rast broja zaraženih na 5.000 dnevno

Novosti online

29. 12. 2021. u 10:19

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava da broj novozaraženih posle novogodišnjih i božićnih praznika može dostići 5.000 ljudi dnevno.

НА ПОЧЕТКУ СМО ШЕСТОГ ТАЛАСА КОРОНЕ Др Кон упозорио: После празника се очекује раст броја заражених на 5.000 дневно

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kon je, za list Politika, objasnio da će do toga doći pošto će građani izbegavati da se jave lekarima za vreme praznika, i dodao da sada virus prolazi i kroz vakcinisanu populaciju, te da je dodatni okidač proslava Nove godine.


- Pitanje je samo koliko će biti onih koji će morati da se hospitalizuju i koliko će to zaista pogoditi naš zdravstveni sistem, koji je u ovom trenutku najvažnije sačuvati. Ovo je početak šestog talasa kovida ili drugi pik petog talasa - naveo je on.

Novi soj virusa - omikron, ističe, uspeva da zarazi i vakcinisane, ali, kako kaže, dosadašnje iskustvo je pokazalo da uglavnom ne daje dramatičnu kliničku sliku kod obolelih, pa kod većine nema potrebe za bolničkim lečenjem.

- Kod osoba koje imaju slab imunosistem, bilo zbog bolesti ili zbog godina, može da se razvije teška forma oboljenja i da dođe do smrti. Zato je veoma bitna treća doza cepiva, jer se pokazalo da efektivnost vakcina raste posle treće doze - rekao je Kon.

On je istakao da rast broja zaraženih, koji se u Srbiji beleži poslednja tri dana, ne može da se zaustavi ako se ne preduzmu ozbiljne epidemiološke mere.

BONUS VIDEO: NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri